Krvničko djelo Andersa Breivika ekranizirano u filmu “22. juli”

Reditelj franšize “Bourne” Paul Greengrass režirao je novi film pod nazivom “22 juli” u kojem je dosljedno ekranizirana priča o napadu u Norveškoj koji je izveo Anders Breivik 22. jula 2011. godine.
Breivik je prvo postavio bombu u četvrti Regjeringskvartalet, koju je detonirao u 15:26 sati u blizini ureda premijera Jensa Stoltenberga i drugih državnih institucija. U eksploziji je poginulo osam osoba, a nekoliko je povrijeđeno. Potom je obukao odijelo policajca i otišao na otok Utoyya gdje se održavao politički kamp mladih socijaldemokrata. Oko 17 sati pucao je u mlade i ubio 69 osoba, dok ih je desetine ranjeno.

Breivik je osuđen na 21 godinu zatvora, ali može biti produžena ukoliko se procijeni da je i dalje opasan za društvo. Bio je član masonske lože iz koje je isključen nakon podizanja optužnice.

Sedam godina kasnije napravljen je film o ovom najstrašnijem događaju u modernoj historiji Norveške. Paul Greengrass govori o samoj katastrofi, tragediji, preživjelima, norveškom političkom sistemu i advokatima koji su radili na ovom slučaju.

Osim na Breiviku, naglasak filma je i na studentu Viljaru Hanssenu koji je pogođen pet puta, ali se oporavio i svjedočio protiv svog krvnika.

“Film nije o napadu, već je priča o tome kako se Norveška izborila za svoju demokratiju. Stotine preživjelih došlo je na sud i suočilo Breivika s idealizmom, ličnim osjećanjima i dostojanstvom. Radeći to, porazili su ga”, kazao je reditelj.
Film je sniman u Norveškoj i s norveškim glumcima i ekipom, ali svi govore engleski jezik.

U filmu glume Jon Øigarden, Øystein Martinsen, Anders Danielsen Lie te mnogi drugi. Premijerno će biti prikazan večeras na Netflixu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*