Beč: Delegacija PSBiH na Interparlamentarnoj konferenciji Europske unije

Delegacija PSBiH učestvuje na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku (CFSP/CSDP) Europske unije, koja će se danas i sutra   održati u Beču.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto i predsjedavajući Zajedničke komisijeza odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić učestvovat će na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku (CFSP/CSDP) Europske unije.

Kako je najavljeno, tokom konferencije razgovarat će se o sigurnosti, migracijama i kontroli vanjskih granica, o europskoj perspektivi Zapadnog Balkana, te o europskom doprinosu poboljšanju političke i humanitarne situacije u Siriji.

Na konferenciji će se održati i radionice pod nazivom „Budućnost nuklearnog sporazuma sa Iranom nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država“ i „Budućnost trajne struktuirane saradnje/PESCO – olakšavanje vojne mobilnosti unutar Europske unije“.

Predviđeno je da se učesnicima Interparlamentarne konferencije obrate predsjednik Nacionalnog vijeća Parlamenta Austije
Volfgang Sobotka (Wolfgang) , predsjednica Federalnog vijeća Parlamenta Austrije Inge Poš (Posch) – Gruska, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini) i europski povjerenik za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han (Johannes Hahn).

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*