Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na područu Vlasenice

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv četiri osobe za zločin protiv čovječnosti na području Vlasenice.
Optužnica je podignuta protiv: Sime Stupara, rođenog 1962. godine u Vlasenici; Zorana Stupara zv.“Uštipak“, rođenog 1964. godine u Vlasenici; Zorana Tešića zv.“Koke“, rođenog 1965. godine u Vlasenici i Gorana Tešića zv. „Goce“, rođenog 1962. godine u Vlasenici.

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na bošnjačko civilno stanovništvo na području općine Vlasenica, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava SJB Vlasenica, a optuženi Tešić Zoran kao pripadnik VRS,  postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su osobno i izravno, sudjelovali u napadima na sela i mjesta nastanjena bošnjačkim stanovništvom, uključujući mjesta Džamdžići, Alihodžići, Gradina i dr. mjesta, gdje su počinjena ubojstva najmanje 16 žrtava bošnjačke nacionalnosti, progon više desetina civila, među kojima i malodobnih osoba u zatočenje u logor Sušica u Vlasenici i objekat SJB Vlasenica, kao i pljačkanja i paljenja kuća i imovine bošnjačkog stanovništva.

Posmrtni ostaci većeg broja žrtava pronađeni su i ekshumirani nakon rata a jednom broju žrtava se nakon odvođenja iz zatočenja, gubi svaki trag, te se i danas vode kao nestale osobe.

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 89 svjedoka, tri stručna vještaka, te prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza.

Optuženi se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*