Turci imaju snimke koji podvrđuju da je saudijski novinar ubijen

Američki list ‘Washington Post’ objavio je kako su turski zvaničnici informisali zvaničnike Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da ‘posjeduju audio i video snimke koji ukazuju na to da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen’

U ‘Washinton Post’ je objavljen članak pod naslovom ‘Turci obavijestili američke zvaničnike da imaju audio i video snimke koji ukazuju na to da je Khashoggi ubijen’. Američki list, čiji je Khashoggi novinar i kolumnista, se u ovom članku poziva na pojedine turske i američke zvaničnike koji nisu željeli otkriti identitet.

U tekstu su navedene izjave pomenutih zvaničnika u kojima je naglašeno kako se ‘na snimcima može vidjeti da je, 2. oktobra, saudijski sigurnosni tim ušao u konzulat u Istannbul, gdje su najprije priveli Khashoggija koji je došao da preuzme papire. Potom su ga ubili te rasparčali na komade’.

Prema izjavama istih zvaničnika, audio snimci također, uvjerljivo potvrđuju navode da je saudijski tim odgovoran za smrt Khashoggija.

‘Možete čuti njegov (Khashoggi) glas i glasove drugih ljudi koji govore arapski jezik. Možete čuti kako je ispitivan, potom izložen mucenju, a nakon toga i ubijen’, navodi se u izjavama koji su obavljene u tekstu.

Nije navedeno da li su američki zvaničnici čuli ili vidjeti snimke o kojima je riječ, no podvučeno je kako su turski zvaničnici informisali SAD o sadržaju tih snimaka.

Novinar i kolumnista lista ‘The Washington Post’ Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije.

Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin jučer je izjavio da su Turska i Saudijska Arabija donijele odluku o uspostavi zajedničke radne grupe radi rasvjetljavanja slučaja Khashoggija.

(federalna.ba/AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*