5b9235cc-9d4c-487a-9b10-5b9c0a0a0a7e-moon-jae-in-xinhua-700x402

Sjeverna Koreja namjerava ukinuti svo nuklearno naoružanje

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un namjerava ukinuti svo nuklearno naoružanje, materijale i postrojenja kako bi ostvario “potpunu” denuklearizaciju Korejskog poluotoka, izjavio je u petak južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.
Moon je također izjavio da su Sjever i Sjedinjene Države imali diskusije na radnom nivou o aranžiranju drugog samita između Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa čim se okončaju američki novembarski izbori, sudeći po transkriptu Moonovog intervjua za BBC koji je objavio njegov ured.

Nakon njegovog trećeg samita u Pyongyngu s Kimom, Moon je izjavio da je Sjever spreman da pozove međunarodne eksperte kako bi nadzrali demontiranje raketnog postrojenja i zatvaranje glavnog nuklearnog kompleksa Yongbyon ukoliko Washington poduzme recipročne akcije.

U intervjuu za BBC, Moon je izjavio da bi te akcije mogle uključivati otvaranje američkog ureda za vezu u Sjevernoj Koreji, humanitarnu pomoć i razmjenu ekonomskih  eksperata.

Trump je izjavio u utorak da će njegov drugi samit s Kimom biti održan nakon američkih kongresnih izbora zakazanih za 6. novembar, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*