Screenshot_12

BiH i dalje na europskom začelju kada je riječ o transplantaciji organa

BiH je i dalje na europskom začelju kada je riječ o transplantaciji organa, zbog toga što se vrlo malo pozornosti posvećuje ovom načinu liječenje koje spašava ljudske živote, upozorili su iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, u povodu Europskog dana darivanja organa koji se obilježava na sutrašnji datum.

– Nekima je to i jedina šansa da dobiju šansu za novi život, a tu, prvenstveno, mislimo na transplantaciju jetre i srca. Ipak, najviše je bubrežnih bolesnika, te se procjenjuje da je u BiH gotovo 3.000 pacijenata na hemodijalizi, koja je jako skup način liječenja i veliki teret za proračun svake države – naveli su iz Udruge.

Kako ističu, od tih 3.000 pacijenta, jedna trećina bi mogla biti spašena transplantacijom samo da se zdravstvena politika i liječnici više pobrinu i uključe u implementaciju izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva FBiH, koje su usvojene prije manje od godinu.

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika obilježavat će Europski dan darivanja organa diljem Federacije BiH, a započet će u Vitezu, potom u Zenici, Tuzli, Sarajevu i Posušju.

– Presađivanje organa, tkiva i stanica jedno je od najvećih dostignuća moderne medicine. To je jedini zahvat koji spašava živote u završnim stadijima otkazivanja organa. Jedan darivatelj može spasiti osam života darivanjem organa, te spasiti ili poboljšati i do 100 života darivanjem tkiva – istaknuli su iz Udruge.

Obilježavanje Europskog dana darivanja organa organizira od 1996. godine Europsko ravnateljstvo za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*