Turski mediji: Vlasti imaju tonski snimak ubistva Khashoggija

Turski provladin list “Sabah” prenio je danas da turski zvaničnici posjeduju tonski snimak na kojem je, navodno, zabilježeno ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, kome se gubi svaki trag 2. oktobra kada je otišao u saudijski konzulat u Istanbulu, prenijela je agencija AP.

List Sabah, preko kojeg su turski zvaničnici sigurnosti otkrili informacije o tom slučaju, prenio je danas da tonski zapis dolazi iz Khashoggijevog kontektovanog sata Apple watch, koji je, navodno, zabilježio ubistvo novinara.

Sabah je dodao da su turske vlasti dobile tonski snimak sa Khashoggijevog iPhonea i njegovog profila na iCloudu.

Novinar je svoje telefone dao vjerenici prije nego što je ušao u zgradu konzulata.

Saudijski ministar unutrašnjih poslova demantovao je danas navode da je dato naređenje da se ubije novinar i disident Jamal Khashoggi i osudio to kao “neosnovane laži”.

Princ Abdel Aziz ben Saud ben Najef rekao je da je njegova zemlja privržena “tradiciji poštovanja međunarodnih pravila i konvencija”, prenosi zvanična saudijska agencija SPA.

Jamal Khashoggi nije viđen od kada je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra da uzme dokumente potrebne za vjenčanje. Turska policija i brojni mediji vjeruju da je ubijen u konzulatu.

Vijest o tonskom snimku jučer je prenio i Washington Post, za koji je radio novinar.

Khashoggi (59) je prošle godine otišao u SAD iz straha da ne bude uhapšen pošto je kritikovao neke odluke saudijskih vlasti među kojima vojnu intervenciju u Jemenu.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*