Aluminij Mostar: Vlada FBiH mora hitno zatražiti suspenziju mjera prema Aluminiju

“Aluminij nema vreman da čeka do petka”, poručili su predstavnicima Vlade Federacije iz ove firme. Ministri, koji su najavili da će o Aluminiju raspravljati u petak moraju, kako se navodi, intervenirati već tokom sutrašnjeg dana kako bi spriječili isključenje struje koje je zakazano sa sutra u ponoć.

“Nama je i dalje na snazi najava iz Nezavisnog operatora sistema (NOS) BiH za isključenje s elektroenergetske mreže. Apeliramo na Vladu FBiH da, do isteka sutrašnjega dana, reagira prema NOS-u i izričito zatraži suspenziju isključenja, ali i da djeluju u smjeru iznalaženja rješenja za opskrbu Aluminija električnom energijom, uz neophodne garancije za plaćanje”, jasan je v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža.

Naglo isključenje Aluminija s mreže znači potpunu havariju, “smrzavanje” tekućeg aluminija u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija i mogućnost da budu ugroženi radnici u proizvodnomu procesu. Ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90 hiljada eura novčanih sredstava, saopćeno je.

“Aluminij ima 256 elektrolitičkih ćelija, a ovo bi isključenje bilo neplansko, izvan sistema i tekući bi metal ostao zarobljen u njima, te bi ponovno pokretanje premašilo milijardu maraka troškova. U prijevodu, to bi isključenje značilo Aluminijev kraj, saopćili su iz Aluminija d.d..

Podsjećamo, jučer su predstavnici Aluminija d.d. Mostar obznanili najavu Nezavisnog operatora sistema (NOS) o isključenju Aluminija s elektroenergetske mreže sutra u ponoć. Nakon toga neki su članovi Vlade Federacije najavili zasjedanje Vlade u petak na kome bi se trebalo raspravljati o problemima ove firme.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*