U čemu bebe najviše uživaju dok su u majčinom stomaku

Veza između majke i djeteta se formira puno prije rođenja, te neka istraživanja tvrde da dijete može osjetiti psihološko stanje majke.
Već je poznato da bebe pozitivno reaguju na zvuk majčinog glasa, ali osim toga postoji još faktora koji utječu na razvoj bebe u utrobi.

Bebe vole zvuk majčinog smijeha

Ultrazvuk je pokazao da fetus “poskakuje” kada se majka smije. Na snimku se jasno može vidjeti da što se majka više smije, to se dijete više pomiče. Ovo se dešava radi mišićnih kontrakcija. Hormoni sreće koje vaš organizam ispušta kada ste sretni odalaze direktno djetetu, te stručnjaci preporučuju da se što više smijete.

One vole kada odmarate

Bebe će iskoristiti period kada odmarate da se pomiču u utrobi, jer tada vaše tijelo miruje i one imaju svoj prostor za neometano pomjeranje. Ovo neće dugo trajati, jer će i beba zaspati nedugo nakon što vi počnete odmarati.

Redovna tjelovježba

Jako je bitno odabrati prave vježbe, one trebaju biti sigurne i preporučene od doktora. Trudnim ženama se najviše preporučuju kardio vježbe, a srca beba se bolje razvijaju te su jača ukoliko njihova majka redovno vježba u trudnoći.

Mnogo muzike

Pored toga što slušanje muzike kod majke proizvodi hormon sreće koji se automatski šalje bebi, muzika stimuliše razvoj mozga bebe. Muziku nije potrebno pustiti preglasno, s obzirom da je beba može čuti iako je unutar vas.

Vole masažu

Kada napune 20 sedmica, bebe mogu osjetiti vaš dodir i u ovom periodu one uživaju u masažama stomaka. Ovo je odličan način da se otac djeteta na neki način poveže s bebom prije rođenja. Za masaže možete koristiti ulja ili kreme te laganim pokretima masirajte stomak uz puštanje relaksirajuće muzike.

Tople kupke

Kada dovoljno narastu, bebe mogu osjetiti promjenu temperature kroz kožu stomaka majke. Zato se ne preporučuje vruća kupka, jer može biti opasna za dijete. Topla kupka će relaksirati i vas i dijete.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*