Saudijska Arabija će oštro odgovoriti zbog prijetnji u vezi nestalog novinara Khashoggija

Obje države su pod pritiskom zbog mogućeg ubistva novinara koji se vodi kao nestao otkako je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra.

“Kraljevstvo potvrđuje potpuno odbacivanje bilo kakvih prijetnji i pokušaja da ‘potkopavanja’ bilo kroz ekonomske sankcije, politički pritisak ili ponavljanjem lažnih optužbi. Kraljevstvo ponavlja da će, ukoliko bude meta bilo kakvih akcija, odgovoriti još većom akcijom”, navodi se u izjavi.

Kraljevstvo se oglasilo nakon što je razmjena na berzi Tadawul u Rijadu pala za sedam da posto u jednom trenu prvi dan trgovine (nedjelja), a 182 dionice od 186 zabilježilo je gubitak do podneva. Neki su se uspjeli malo osporavati s padom od četiri posto, piše The Guardian.

Ova izjava objavljena je nakon što je Turska izvršila pritisak na Veliku Britaniju da iskoristi svoj utjecaj na Saudijsku Arabiju i pokrenu zajedničku istragu o nestanku novinara. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu sastat će se u ponedjeljak sa britanskim kolegom Jeremyjem Huntom. Ponovio je kako Saudijska Arabija ne sarađuje i ne dozvoljava turskim istraživačima da uđu u konzulat.

Turska želi pronaći uzorke krvi u konzulatu, ali nailazi na otpor. Velika Britanija kazala je da će fokus diplomatskih napora biti pokretanje zajedničke istrage naglasivši da svako odbijanje saradnje može biti dokaz protiv Saudijaca.

Rijad je također predložio zajedničku istragu, ali se ne zna da li je ovaj prijedlog došao pod pritiskom SAD-a.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u subotu u intervjuu za CBS da će uslijediti “teška kazna” za Saudijsku Arabiju ukoliko se ustanovi da je nestali saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Prema podacima obavještajne agencije SAD-a, Khashoggi je ili ubijen u konzulatu ili vraćen u Saudijsku Arabiju.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*