UIO: Oduzeto 9.100 kutija cigareta, vrijednih 41.000 KM

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su su 9.100 kutija  cigareta na putu  Foča-Sarajevo. Ukupna tržišna vrijednosti cigareta koje su bile namijenjene crnom tržištu u Bosni i Herecegovini procjenjuje se na iznos od 41.000 BAM.

Na putu  Foča – Sarajevo, u mjestu Trnovo ovlašteni insoektori  UIO iz Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo, u saradnji sa pripadnicima MUP-a RS, PS Trnovo, pronašli su i u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva i Suda BiH privremeno oduzeli 9.100 kutija cigareta Royal (FDS), FM, SUNNY, MERILYN, koje nisu u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima bile obilježene akciznim markicama UIO.

Cigarete su otkrivenenu duplom dnu kamiona.

U saradnji sa Grupom za istrage RC Sarajevo, protiv počinioca bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. , Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

U svojim dnevnim aktivnostima Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO koriste vozila i specijalističku opremu doniranu od Vlade SAD-a putem programa EXBS. Uspješnom radu naših službenika doprinose u velikoj mjeri znanja, vještine i iskustva stečena tokom pohađanja brojnih specijističkih obuka i treninga pod pokroviteljstvom EXBS programa.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*