Karadžić zatražio isključenje još jednog sudije

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je da iz žalbenog postupka na njegovom suđenju bude isključen još jedan sudija, kao i da predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Theodor Meron ne imenuje zamjene.

Karadžić je zatražio da se isključi sudija William Sekule s obzirom da je prethodno bio u vijećima koja su donijela presude u predmetima protiv Vujadina Popovića i ostalih te Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici.

– U presudama ‘Popović i ostali’ i ‘Tolimir’, sudija Sekule je donosio zaključke u vezi s dokazima i pitanjima koja se potežu u žalbenom postupku u slučaju ‘Karadžić’. Tim zaključcima sudija Sekule je potvrdio osuđujuće presude osobama potčinjenim Karadžiću – navodi se u podnesku odbrane.

Prema Karadžićevom podnesku, sudija Sekule djeluje pristrasno zbog svojih ranijih odluka.

Karadžić je u istom podnesku zatražio da predsjednik MMKS-a Meron – koji se ranije povukao iz žalbenog postupka po istom osnovu – ne imenuje svoju zamjenu, kao i da ne imenuje zamjenu za sudiju Sekulea, prenosi BIRN BiH.

– Ne može biti pravedno da sudija koji se povuče ili koji bude diskvalificiran može da nastavi da utiče na predmet tako što će imenovati sopstvenu zamjenu – rekao je Karadžić.

Meron je, nakon povlačenja, kao zamjenu imenovao sudiju Ivu Nelsona de Caires Batista Rosu.

Karadžić je novi podnesak naslovio na sudiju Jean-Claudea Antonettija.

Sudija Antonetti je prvo donio odluku da se u predmetu protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića iz žalbenog postupka isključe sudije Meron, Carmel Agius i Daqun Liu zbog percepcije pristrasnosti.

Antonetti je odluku donio kao “najiskusniji sudac” s obzirom da se podnesak odnosio na Merona.

Nakon što se Meron povukao iz predmeta “Karadžić” i imenovao svoju zamjenu, sudija Jean-Claude Antonetti također je zatražio da se njemu dozvoli da imenuje zamjenu u predmetu “Karadžić”.

Meron je taj zahtjev kolege Antonettija odbacio kao neosnovan.

Karadžiću i Mladiću se u odvojenim postupcima sudi za genocid počinjen u Srebrenici i u još nekoliko općina, progone Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Karadžić je prvostepenom presudom osuđen na 40 godina, a Mladić na doživotnu kaznu zatvora. Na suđenjima obojici trenutno su u toku žalbeni postupci.

U podnesku je Karadžić zatržio da se žalbeni postupak ponovi nakon što Meron i Sekule budu isključeni i sudija Antonetti imenuje njihove zamjene.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*