Danas je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Odlukom Ujedinjenih naroda 17. oktobar obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Svrha obilježavanja ovoga dana je isticanje siromaštva i socijalne isključenosti kao velikog društvenog problema.

Siromaštvo se najjednostavnije objašnjava kao neposjedovanje novca i imovine, ili posjedovanje malo ili nedovoljno novca/imovine. Ipak, ne postoji jedinstvena općeprihvaćena definicija siromaštva.

Siromaštvo se ogleda na različite načine, među kojima su nedostatak dohotka i sredstava potrebnih da se osigura održiva egzistencija, glad i neuhranjenost, slabo zdravlje, nedostupnost ili ograničena dostupnost obrazovanja i drugih osnovnih prava, povećana smrtnost, beskućništvo i neodgovarajući stambeni uvjeti, nesigurno okruženje, društvena diskriminacija, izolacija kao i negacije ljudskih prava, te nesudjelovanje u odlučivanju u građanskom, društvenom i kulturnom životu zajednice.

Iako se na današnji dan obilježava međunarodni dan siromaštva, svaki dan bi trebali biti svjesni ovog velikog društvenog problema te bi trebali biti solidarni sa svima koji se bore s ovim problemom, stav je UN-a.

“Budite aktivni, volontirajte te sudjelujte u raznim akcijama, skupovima, koje olakšavaju i pomažu onima kojima je pomoć potrebna. Budite svjesni diskriminacije žena prilikom zapošljavanja, te pokažite razumijevanje. Pomozite i prijavite takve diskriminirajuće prakse. Budite saosjećajni i pomozite koliko možete svima u svojoj blizini kojima je pomoć potrebna, velike promjene su moguće i sa malim djelima”, poručuju povodom današnjeg dana iz Ujedinjenih naroda.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*