Beograd: Na bezbjednosnom forumu teme važne za region

Danas počinje Beogradski bezbjednosni forum na kome će do petka učesnici raspravljati o sigurnosnim izazovima sa kojima se susreće region. Između ostalih, na skupu će učestvovati austrijski predsjednik Aleksandar Van der Belen, premijer Makedonije Zoran Zaev, pomoćnik američkog državnog sekretara Metju Palmer i mnogi drugi.

Učesnicima trodnevnog skupa u hotelu Hajat obratit će se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, kao i zamjenici ministara vanjskih poslova Italije i Češke, Emanuel Del Re i David Koneški.

Centralne teme skupa pod nazivom “Zajedništvom do odgovora na novu normalnost” bit će budućnost razvoja Zapadnog Balkana, trendovi u odnosima unutar EU, rastući uticaj Azije i promene koje donosi “Četvrta industrijska revolucija”, najavili su organizatori.

Diskutirat će se i o novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, o doprinosu EU reformama u BiH, uticaju Njemačke i SAD-a na region, “perspektivi pravde i pomirenja u regionu”, odnosima Zapada i Rusije, odbrani od propagande i dezinformacija, sajber sigurnosti…

Skup organiziraju Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji. Na ukupno 20 panela i sjednica učestvovat će 111 govornika i više od 700 učesnika iz regiona, ostatka Evrope i svijeta.

Beogradski bezbednosni forum je pokrenut 2011. godine kao jedini te vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*