Studija otkrila otrovne hemikalije iz elektroničkog otpada u dječjim proizvodima u Evropi

Objavljeni su alarmantni dokazi da otrovni bromirani usporivači plamena, opasne kemikalije iz elektroničkog otpada za koje se zna da ometaju funkciju štitnjače i uzrokuju neurološke poremećaje i nedostatak pažnje kod djece, zagađuju recikliranu plastiku u potrošačkim proizvodima diljem Evrope.
Studija/analiza 430 plastičnih dječjih igračaka, pribora za kosu i kuhinjskog posuđa kupljenih u 19 europskih zemalja je pokazala da 109 (25%) uzoraka ima povišene razine broma, što ukazuje na potencijalnu prisutnost bromiranog usporivača plamena. Ovih 109 uzoraka analizirano na koncentraciju specifičnih bromiranih kemikalija za zaštitu od plamena koji su pokazali da njih 50 (46%) ne zadovoljava EU POPs Propise ako je proizvod bio sastavljen od nove plastike, a ne reciklirane plastike, saopćeno je iz Arnika Association, The Health and Environment Alliance (HEAL) i IPEN mreže.

“Naše istraživanje je pokazalo da su hemikalije za zaštitu od plamena koje se nazivaju PBDE i HBCD prisutne u većini analiziranih uzoraka. To je zabrinjavajuće jer ove dvije hemikalije su među 28 najopasnijih hemikalija na planeti”, izjavila je Jitka Strakova, vodeći autor studije i istraživač specijaliziran za POPs.

Obje hemijske skupine trenutno se nalaze u e-otpadu. PBDE je skupina hemijskih usporivača plamena koji se nalaze u kućištima i žičanoj izolaciji stare elektronike i uređaja, a HBCD se pojavio u polistirenskim pjenama i plastici za elektroniku i automobile. “Nitko ne bi svjesno dao djeci otrovni otpad s kojim bi se igrali”, rekao je Genon Jensen, koautor studije i izvršni direktor Health and Environment Alliance (HEAL). “EU trenutno dopušta izuzeća, tako da se neki od najopasnijih materijala u plastici mogu reciklirati. Ali sada, zastupnici Europskog parlamenta imaju mogućnost da prekinu ovu praksu kako bi zaštitili zdravlje ljudi. ”

„Vrag je u detaljima. Specifične koncentracije određuju koji se otpad smatra POPs otpadom i ne može se reciklirati ili izvoziti u druge zemlje za recikliranje. U konačnici, to je broj koji određuje je li vaše dijete u opasnosti. Otrovni plastični materijali s bromiranim usporivačima plamena iznad 50 ppm bi se trebali smatrati POPs otpadom “, izjavio je Jindrich Petrlik izvršni direktor Arnike

Autori izvješća pozivaju članove Europskog parlamenta da glasaju protiv bilo kakvih izuzeća za recikliranu plastiku tijekom plenarnog zasjedanja, koje je planirano za 22. oktobar, te iskazuju svoju zabrinutost u pismu upućenom povjerenstvu za okoliš Evropskog parlamenta

Studiju – Recikliranje opasnog otpada u novu proizvodnu – su proveli Arnika, HEAL i IPEN. Uzorci su sakupljeni u sljedećim zemljama: Europske unije (Austrija, Belgija, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Poljska, Portugal, Španjolska i Švedska) i zemljama srednje i istočne Europe (Albanija, Armenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Rusija i Srbija) između aprila i jula 2018. godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*