Na listi globalne konkurentnosti BiH zauzela 91. mjesto

Na listi globalne konkurentnosti za 2018. godinu objavljenoj u srijedu, Bosna i Hercegovina se našla na 91. mjestu s ocjenom od 54,2 od mogućih 100 bodova.

Ovogodišnjim istraživanjem obuhvaćeno je 140 zemalja, odnosno 99 posto svjetskog BDP-a i 94 posto svjetske populacije.

Izvješće o globalnoj konkurentnosti 2018.-2019. s rang listom objavljuje svake godine Svjetski gospodarski forum (WEF). Budući da je ove godine promijenjena metodologija istraživanja, te usporedba rezultata s prošlogodišnjim izvješćima nije moguća, WEF je napravio i izračun za prethodnu godinu po novoj metodologiji. Po tom izračunu Bosna i Hercegovina je pogoršala svoju poziciju za jedno mjesto u odnosu na 2017. godinu kada se nalazila na 90. mjestu.

Metodologija se temelji na 12 stupova konkurentnosti – institucijama, infrastrukturi, primjeni ICT-a, makroekonomskoj stabilnosti, zdravlju, obrazovanju i vještinama, tržištu proizvoda, tržištu rada, financijskom sustavu, veličini tržišta, poslovnoj dinamici i kapacitetu za inovacije.

Pritom su ti stupovi razvrstani u četiri skupine, a odnose se na poslovno okruženje, ljudski kapital, tržišta i inovacijski ekosistem.

Tako je na ljestvici globalne konkurentnosti Bosna i Hercegovina najlošije rangirana u stupu inovacijske sposobnosti gdje se nalazi na 114.mjestu, pitanju institucija gdje drži 111. mjesto te tržištu proizvoda i poslovnoj dinamici gdje je zauzela 106. mjesto od ukupno 140.

Najbolju poziciju Bosna i Hercegovina je zauzela po pitanju zdravstvenog stupa konkurentnosti gdje drži 52. mjesto sa 85 od 100 bodova.

Po novoj metodologiji WEF-a, SAD je najkonkurentnija ekonomija u svijetu, a slijede Singapur, Njemačka, Švicarska i Japan. Na posljednjem mjestu je Čad.

Na listi globalne konkurentnosti zemlje iz susjedstva bolje su plasirale od BiH, pa je tako Slovenija zauzela 35. mjesto, Srbija 65., Hrvatska 68., a Crna Gora 71. mjesto.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*