“Slučaj Khashoggi”: Istražitelji ušli u rezidenciju saudijskog konzulata

Turski istražitelji iz zajedničke radne grupe koja vodi istragu u vezi s nestankom novinara Jamala Khashoggija, nakon što su ušli u saudijski konzulat u Istanbulu, danas su ušli i u rezidenciju koju je koristio konzul Mohammad al-Otaibi koji je jučer napustio Tursku, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski istražitelji su u konzulat u kvart Levent stigli u četiri vozila civilnih registarskih tablica od čega su dva istražna vozila, a ubrzo su ušli i u rezidenciju konzulata.

Turski istražitelji iz zajedničke radne grupe su navodno već počeli istragu u rezidenciji.

Na čelu delegacije istražnog tima se nalazi glavni tužilac, tužilac i stručnjaci Ureda za borbu protiv terorizma i Ureda za istragu protiv kriminala.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list “Al Watan,” koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.

U Turskoj je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, a reporter agencije Reuters ranije je javio da je Khashoggi ubijen u konzulatu, nakon što je nekoliko dana proveo kao zatočenik. Istu tvrdnju objavila je i Asocijacija turskih i arapskih medija, iz koje tvrde da imaju i dokaze.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*