Džindić: Kreditna garancija Vlade FBiH za Blok 7 je zakonita

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je za „Dnevni avaz” da nisu tačni navodi Energetske zajednice da je Vlada FBiH dala nezakonite garancije na kredit u vezi s gradnjom Bloka 7 TE u Tuzli.

Kao što je poznato, taj je projekt vrijedan 1,4 milijarde KM. Garancije se, prema navodima Energetske zajednice, odnose na potpisani kredit između „Elektroprivrede BiH” i Izvozno-uvozne banke Kine.

nermin_dzindic_1101_markicaO tome je Energetska zajednica pisala 15. oktobra i članovima Vijeća državnu pomoć, u vezi s državnom podrškom razvoju ovog projekta. U pismu je navedeno da su im dostavljene žalbe Aarhus centra i CEE Bankwatch mreže zbog neslaganja dokumenata o garancijama s pravnom stečevinom Evropske unije.

No, Džindić pojašnjava da je Vlada FBiH uradila sve što je trebala i da nema govora da se ovaj postupak obustavi ili odgodi.

– Sada je sve na Energetskoj zajednici i Vijeću za državnu pomoć. To je do njih. Što se tiče Vlade FBiH, mi idemo dalje, tu nema stajanja. Pa i Agencija je u utorak dala saopćenje kao odgovor na pismo Energetske zajednice u kojem tvrdi da su sve uradili po zakonu i o tome ih i obavještavaju – kaže Džindić.

On je ocijenio da je Blok 7 strateški projekt i da svako njegovo kočenje može dovesti do ozbiljnih posljedica na energetski sektor u Federaciji.

– Zato i kažem da Vlada ide dalje i da je sve urađeno uz potrebne saglasnosti. Ovo govorim jer rudari najavljuju izlazak na ulice ako se ovaj strateški korak ne završi. Već imamo informacije da se spremaju za takav scenarij – rekao je Džindić za “Avaz”.

Vijeće za državnu pomoć povodom pisma Energetske zajednice navelo je da je odluka donesena u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći u BiH i s Uredbom o namjeni i kriterijima za dodjelu državne pomoći u Federaciji BiH. Vijeće navodi i da eventualno kršenje Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice može biti utvrđeno samo u postupku pred tom institucijom u skladu s njenim pravilima za rješavanje sporova.

(Fena/Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*