May o Brexitu: Britanija otvorena za produženje prelaznog perioda

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) izjavila je na samitu lidera Evropske unije u Briselu (Bruxelles) da je London voljan da raspravlja o produženju prelaznog perioda nakon što Britanija napusti Evropsku uniju.

“Jasno poručujem kako očekujem da se period provedbe sporazuma okonča do kraja 2020. godine”, rekla je Mej, misleći na vremenski period nakon britanskog napuštanja bloka koji bi omogućio britanskim firmama da se adaptiraju na činjenicu da su izvan bloka.

Očekuje se da će prijedlog o dodatnom periodu za prelazni period kritikovati pristalice tvrde struje “Bregzita”.

Mej je na večeri u srijedu pružila uvjeravanja liderima Evropske unije da ona još može postići sporazum o “Bregzitu” (Brexit), izbjegavajući nadmudrivanja s Evropskom unijom u slučaju propasti pregovora.

Bettel: “Igra oko Brexita” završava 29. marta
Britanska premijerka je navela da još radi s Evropskom unijom na osiguranju toga da ne bude, kako je rekla, tvrde granice na irskom otoku.

“Ukoliko se pojavi jaz između kraja provedbenog perioda i tačke na kojoj budu definisani budući odnosi, a mi ne očekujemo da će doći do takvog jaza, ali ako se pojavi, mi želimo osigurati da ne bude tvrde granice između Sjeverne Irske i Irske”, rekla je Mej novinarima, prenosi Rojters (Reuters).

Premijer Luksemburga Havijer Betel (Xavier Bettel) ocijenio je da razgovori o “Bregzitu” ne mogu biti produženi nakon marta naredne godine, kada Britanija napusti blok, bez obzira da li će obje strane postići sporazum ili ne.

“Dvadesetdevetog marta – igra je gotova. Morali smo postići sporazum i ranije”, rekao je Betel novinarima.

On je upozorio da vrijeme ističe, posebno uoči izbora za Evropski parlament sljedeće godine.

Komentarišuće napore britanske premijerke na postizanju sporazuma, Betel je rekao: “To nije jednostavna situacija. Mej neće biti jednostavno ovdje u Briselu. I neće joj biti jednostavno u Londonu”, prenosi Rojters.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*