?

Brčko Distrikt BiH dobija novi Zakon o stečaju i Zakon o likvidacionom postupku

Nakon usvajanja novog Zakona o stečaju iz 2016. godine, uspješan primjer Republike Srpske slijedi i Brčko Distrikt BiH gdje su u procesu izrade novi zakoni o stečaju i likvidacionom postupku.Usvajanje istog seta zakona u Federaciji BiH, očekuje se odmah po formiranju Parlamenata.

Kvalitetno zakonsko uređenje, po uzoru na najbolje prakse iz zemalja okruženja, omogućava kompanijama da se izbore sa finansijskim problemima, ostanu u poslu i sačuvaju radna mjesta, fokusirajući se na maksimalnu zaštitu prava radnika. Nekoliko kompanija u Republici Srpskoj, nakon uspješnog procesa restrukturiranja, nastavile su rad sa postojećim i novozaposlenim radnicima.

Jedinstven pravni okvir u segmentu stečaja i likvidacije nesolventnih kompanija u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu BiH pružiće veću pravnu sigurnost za poslovanje u Bosni i Hercegovini. Time će obezbijediti pozitivno poslovno okruženje te rasteretiti tržište uklanjanjem privrednih društava koja ne obavljaju poslovnu djelatnost duži niz godina.

„Koordiniranim aktivnostima radnih grupa za izradu Zakona o stečaju i Zakona o likvidacionom postupku u Brčko Distriktu BiH, Federaciji BiH i Republici Srpskoj te usaglašavanjem ovih zakona, postižemo identičan zakonski okvir u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Time obezbjeđujemo jednaku pravnu zaštitu za sve“ istakla je Maida Kovačević, sudija apelacionog suda Brčko Distrikta BiH i predsjednica radnih grupa Brčko Distrikta BiH.“ Rezultati dosadašnjeg rada u Republici Srpskoj, nakon usvajanja novog zakona o stečaju, pokazuju da ova zakonska regulativa donosi bolja i povoljnija rješenja, da se stečajni postupci brže završavaju te da su radnici i povjerioci bolje zaštićeni. To je rukovodilo naše institucije da čim prije kreiramo nove zakone o stečaju i likvidaciji u Brčko Distriktu BiH“.

Zajednički rad na izradi novih zakona, izvrsna je prilika da se iskoriste praktična iskustva iz entiteta i postojeća rješenja odmah ugrade u nova zakonska rješenja.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*