Preminuo selektor karate reprezentacije BiH Suad Ćupina

Suad Ćupina, potpredsjednik Univerzitetskog karate kluba Bosna i selektor karate reprezentacije BiH, preminuo je sinoć u Sarajevu.

Vijest je potvrđena na zvaničnoj Facebook stranici UKK Bosna.

– Javljamo rodbini, prijateljima, komšijama i poznanicima da je 18.10.2018. u 67-oj godini života na Ahiret preselio naš dragi Ćupina (Smajo) Suad.

Suad Ćupina je rođen 11. novembra 1951. godine u Mostaru. U bogatoj i dugogodišnjoj trenerskoj karijeri postigao je mnogo, posebno kao selektor karate reprezentacije BiH, ali i trener u Karate klubu Bosna iz Sarajeva.

Njegovi karatisti su nosioci mnogobrojnih medalja sa svjetskih i evropskih prvenstava, te drugih međunarodnih i domaćih takmičenja. Ćupina je svoje trenersko ime počeo graditi još u bivšoj Jugoslaviji. U periodu od 1986. do 1992. godine obavljao je funkciju selektora kadetske, juniorske i ženske selekcije u borbama.

Još daleke 1968. godine počeo je da se bavi karateom, koji je i do današnjih dana jedna od njegovih najvećih ljubavi. U ovom sportu je postigao gotovo sve što se može – od zvanja karate majstora osmi dan, do osvajanja medalja kao takmičar i kao trener, ali i velikog broja naučnih zvanja u oblasti sporta. Ćupina je doktor nauka iz oblasti sporta od 3. septembra 2010. godine.

No, ono zbog čega je ušao u konkurenciju najboljih trenera svakako su rezultati njegovih pulena u godini na izmaku. Pod njegovim vodstvom karate reprezentacija BiH okitila se sa dvije bronzane medalje na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Beogradu. Do odličja su stigli Nermin Potur i ekipa naše zemlje u borbama. Prethodno na EP u Atini bh. karatisti su, također, stigli do bronze. Naravno, za Ćupinu je ovo značilo samo nastavak uspješnog niza muškog bh. karatea pod njegovim stručnim vodstvom.

“Veliko je zadovoljstvo i čast biti u užoj konkurenciji za najboljeg trenera u BiH. Mislim da je ovo logična odluka žirija, jer već godinama karate reprezentacija BiH postiže zapažene rezultate. Ove godine potvrdili smo naš kvalitet na Svjetskom prvenstvu u Beogradu i zaista me raduje što je žiri znao nagraditi naš trud i uspjeh”, rekao je Ćupina.

Suad Ćupina bio je selektor bh. karatista od 1993. godine, a najveći uspjeh s ekipom ostvario je 2006. godine u Tokiju, kada su osvojili svjetsko srebro. Na evropskim prvenstvima bh. tim je predvodio do tri srebra i pet bronzi.

Bh. reprezentaciju u Beogradu činili su: Admir Zukan, Tarik Lušija, Oliver Mandarić, Alem Kupusović, Mate Odak, Nermin Potur i Adnan Adilović.

(Vijesti.ba / Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*