timthumb

Novalić: Nećemo dozvoliti da se ‘Aluminij’ ugasi

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je po završetku sjednice entitetske vlade poručio da se neće dozvoliti da se mostarski “Aluminij” ugasi. Konferenciji za novinare su prisustvovali i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

“Aluminij ima dvije nesreće. Jedna je to da je cijena aluminija na svjetskom tržištu pala, a druga je da je porasla cijena električne energije. Moramo znati kakvo je tačno stanje u kompaniji. Mi smo jedan od vlasnika kompanije, tako da sve što radimo u ‘Aluminiju’, moramo raditi sinhornizovano sa suvlasnicima. Mora se uključiti i Vlada Hrvatske i postoji obaveza da to učine”, rekao je Novalić i dodao:

Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije je ukazao da je jedan od šest zaključaka taj da se angažuje kompanije koja će izvršiti finansijsku reviziju u “Aluminiju”. Ukazao je da će to rukovodstvo mostarske tvornice morati uraditi u roku od 30 dana.

Džindić je kao zaključak naveo i reprogram dugovanja za električnu energiju.

Ministrica finansija Jelka Milićević, je podrctala kako se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine bori za svako radno mjesto i da Vlada nije “neosjetljiva” prema radnicima “Aluminija”.

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine neće dozvoliti da se tvornica zatvori. U suštini, pred kompanijom Aluminij postoji nekoliko mogućnosti, a dvije su najvjerovatnije, ali i dijametralno suprotne – “topli režim” koji podrazumijeva održavanje rada mašina i sistema kako se ne bi ugasili i, s druge strane, pokretanje proizvodnje u punom kapacitetu, završio je Novalić.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, Vlada će zasad osigurati najmanje milion KM za održavanje rada Aluminija. Taj iznos je nedovoljan, ali sagovrnici kažu – pokazuje dobru volju Vlade.

Pandža: Nadamo se kako je ovo početak ozdravljenja Aluminija

Vršitelj dužnosti direktora Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža zahvalio je Vladi FBiH na spremnosti da pomogne toj kompaniji u rješavanju aktualnih problema te kazao kako će u Aluminiju pokušati dobiti dodatnih 72 sata dok federalna Vlada ne počne s implementacijom mjera.

Pandža je na konferenciji za novinare u petak kazao kako je federalna Vlada na današnjoj sjednici iznijela niz mjera koje će pomoći u rješavanju problema Aluminija na čemu je iskreno zahvalio.

“Sve mjere koje su navedene možda nisu adekvatne, ali je ovo početak procesa ka novom, zdravijem i boljem Aluminiju”, kazao je Pandža.

Kada je u pitanju opskrba električnom energijom Aluminija koja je riješena do nedjelje navečer – 21. listopada, Pandža kaže kako su određeni opskrbljivači i partneri obećali pomoć tako da će se pokušati dobiti još dodatnih 72 sata ne bi li federalnaVlada započela s implementacijom mjera.

Pandža je zahvalio federalnoj Vladi na izdvojenim novčanim sredstvima od milijun maraka za pomoć Aluminiju, ali kaže kako se i dalje nada da će doći do realiziranja kredita Razvojne banke FBiH od 4 milijuna maraka za što je Vlada trebala dati određe garancije. Taj je kredit odboren, ali se čeka završetak procedude u Vladi kako bi dobili ta kreditna sredstva.

On je pozdravio prijedlog Vlade o angažiranju renomirane revizorske kuće, a ono na čemu najviše zahvaljuje Vladi je stav da je je Aluminij firma koja mora ostati i raditi, da je interes radnika na prvom mjestu.

Raduje nas i izjava o mjerama osiguranja opskrbe kao i mjera koja će se razmatrati, a to je povećanje proizvodnje, a posebice mjera da će se u narednom razdoblju za Aluminij osigurati opskrba električnom energijom po konkurentnim cijenama.

“Ovo je odličan početak pogotovo zbog duga prema Elektroprivredi HZ HB i nadam se da ćemo u što skorije vrijeme moći pričati o nekom zdravijem Aluminiju koji će se moći zaduživati na financijskom tržištu”, kazao je Pandža.

Izvršni direktor Aluminija Boris Vican kazao je kako im je nejasna vladina najava o “toplom režimu”.

“Postoji mogućnost da se elektroliza stavi u hibernaciju, ali onda ne proizvodi, a troši električnu energiju možda više nego sada. Imali bismo troškove za električnu energiju, a nema proizvodnje”, kazao je Vican te istaknuo kako će se o tome što skorije razgovarati s predstavnicima federalne Vlade.

Podsjećamo, jedno od najvećih bh. poduzeća već godinama gomila gubitke zbog visoke cijene električne energije i sirovine.  Trenutni dug Aluminija iznosi 344 milijuna maraka.

(federalna.ba/agencije/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*