Slađan Pajić optužen za ratne zločine u Vlasenici

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Slađana Pajića, rođenog 1970. godine u Vlasenici, koja ga tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica tereti Pajića za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava bošnjačke nacionalnosti, kao i mučenje, premlaćivanje i zlostavljanje nezakonito zatočenih civila.

Prema navodima optužnice, Pajić je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Optužnica Pajića tereti da je tokom 1992. godine, u tri navrata, naoružan i u uniformi, došao u kuću ženske osobe bošnjačke nacionalnosti, te nad žrtvom, prijeteći da će ubiti njene najbliže srodnike koji su bili zatočeni u logoru Sušica, uz prijetnje oružjem, počinio silovanje.

Optuženog se također tereti da je počinio silovanje maloljetne žrtve bošnjačke nacionalnosti, koja je u vrijeme počinjenja zločina imala 13 godina.

Pajića se tereti i da je tokom 1992. godine mučio, tukao i zlostavljao na ponižavajuće načine četvoricu muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u prostorijama SUP-a u Vlasenici. Jedna žrtva je bila maloljetnik.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 24 svjedoka i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

S obzirom da je optuženi u bjekstvu, te se prema saznanjima nalazi na području Srbije, ranije je zatraženo raspisivanje međunarodne potjernice za njim.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*