BepiColombo svemirska letjelica lansirana prema Merkuru

BepiColombo svemirska letjelica lansirana je u svemir kako bi pokušala razotkriti tajne Suncu najbližeg planeta Merkura, snimiti ga s male udaljenosti u situaciji ekstremne vrućine i velike gravitacije Sunca.

Lansiranje je obavljeno u subotu ujutro, a na konačno odredište trebala bi stići u decembru 2025. godine i radi se o zajedničkoj misiji Evropske svemirske agencije (ESA) i Agencije za istraživanje svemira iz Japana (JAXA).

Tu misiju naučnici su nazvali jednom od najkompleksnijih misija, a u pitanju su dva satelita koja će se kada stignu do Merkura razdvojiti i nastaviti svoje zasebne orbite.

Primarni cilj je da se dobije vrlo blizak pogled na planetu, koji je pogođen intenzivnom zračenju i nevjerojatnim temperaturama, prema onome što je poznato iz ranijih misija. Radi se o najmanjem planetu Sunčevog sistema kojeg teško proučavati zbog čega je mnogo misterija u vezi s tom planetom.

Astronomi su dugo nagađali da nas misija na Merkur može približiti u potrazi za životom u svemiru, piše danas Russia Today.

Do sada su samo dvije svemirske letjelice putovale na jedan od najmanje istraženih planeta u Sunčevom sistemu NASA-in Marineru 10 sedamdesetih godina i Messenger između 2008. i 2015. godine.

BepiColombo bi trebao odrediti evoluciju planeta, kao i proučavati njegovu geologiju, atmosferu i magnetosferu, ali i istraživati porijeklo magnetskog polja. Ime je dobio po rimskom bogu, Merkuru, i ima najmanji orbitalni period oko Sunca koji traje oko 88 dana.

Pred tom ambicioznom misijom bit će brojni izazovi, od kojih je jedan velika gravitacija Sunca što će otežati postavljanje letjelice u Merkurovu orbitu. Letjelice će također morati izdržati ekstremne temperature u rasponu od oko – 180 stepeni do više od 450 stepeni celzijusa.

Projekt je nazvan po talijanskom matematičaru Giuseppea (Bepi) Colombo koji je otkrio da se Merkur rotira oko svoje ose tri puta za svaka dva okretanja oko sunca. Upravo je on predložio NASA-inu putanju koja je dopustila Marineru 10 da leti u blizini planeta.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*