EP pozvao na hitnu međunarodnu istragu o smrti Khsashoggija

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Antonio Tajani je poručio kako je neophodno provesti preciznu međunarodnu istragu kojom će biti ispitani dokazi o smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

– Neophodno je da se hitno provede precizna međunarodna istraga kojom će biti ispitani dokazi o smrti Khashoggija – napisao je Tajani na jednoj od društvenih mreža, te poručio kako je potrebno rasvijetliti sve detalje oko Khashoggijeve smrti, prenosi agencija Anadolija.

Saudijska Arabija je u petak navečer saopćila da je novinar Khashoggi umro nakon svađe u saudijskom konzulatu. Prema navodima saudijske državne televizije, 18 državljana Saudijske Arabije privedeno je zbog veze sa smrću Khashoggija u konzulatu te države u Istanbulu.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Khashoggi je bio poznat kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list “Al Watan”, koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*