Prošle sedmice u Splitu je održan jedanaesti Skup ˝Hranom do zdravlja˝, u okviru kojeg su održana brojna predavanja, a prezentovani su i značajni stručni radovi iz oblasti nutricionizma i dijetetike.
Skup je bio fokusiran na uticaj sastojaka hrane i način prehrane na ljudski organizam, a dio je bio posvećen temi liječenje hranom. I na ovom stručnom skupu, na kojem su značajnu ulogu imali nutricionisti iz Tuzle, naglašeno je da je prehrana značajan faktor koji utiče na zdravlje i kvalitetu života. Upozoreno je na brojne probleme vezane za današnju prehranu i životni stil, zbog čega su sve češće izražene sistemske bolesti, kao što su pretilost, dijabetes, metabolički sindrom, hipertenzija ali i anemija, osteoporoza, alergije na hranu.
Podpredsjednik organizacionog odbora skupa, prof dr Midhat Jašić, profesor na Tehnološkom fakultetu na Univerzitetu u Tuzli, ispričao nam je opširnije o značaju ovo skupa gostujući u Otvorenom radiju.
(RTV7)