CIK: Počeo teći rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasova

Od danas, 23. oktobra, počeo je teći trodnevni rok za podnošenje primjedbi političkih subjekata za ponovno brojanje glasova osvojenih na Opštim izborima u Bosni i Hercegovini. Naime, Centralna izborna komisija (CIK) BiH juče je utvrdila i objavila izborne rezultate.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić rekao je da prijave mogu podnositi predstavnici političkih subjekata i nezavisni kandidati, posmatrači i opštinske komisije.

“Zahtjev za ponovno brojanje treba sadržavati razloge zašto se traži brojanje, član zakona koji je prekršen i objašnjenje kako bi to moglo uticati na rezultate izbora, a sve druge podneske bez potrebnih objašnjenja CIK će odbaciti “, objasnio je Petrić.

Odluka o utvrđivanju izbornih rezultata za sve nivoe vlasti parlamentarnih izbora donesena je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu, a rezultati su objavljeni dva dana prije utvrđenih rokova, iako je ovaj put bilo mnogo više posla na utvrđivanju rezultata, kazali su iz CIK-a.

Petrić je podvukao da su rezultati na web stranici CIK-a i sadrže tabelarni prikaz, ali da će raspodjela mandata biti objavljena nakon objave potvrđenih rezultata kako ne bi bilo eventualnih promjena.

Prema sadašnjim rezultatima, izabrano je potrebnih 518 mandata za koje su se takmičili kandidati. Za Narodnu skupštinu Republike Srpske nedostaju po jedan Bošnjak i Hrvat, dok za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Federacije BiH nedostaju tri poslanika iz reda Srba.

Kada su u pitanju kantonalne skupštine izabrani su svi potrebni poslanici, te je moguće popuniti klubove u Domu naroda Federalnog parlamenta, sve osim Kluba Srba, jer je od potrebnih 17 izabrano njih 15, zaključio je Petrić.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*