Stupni Do: Obilježavanje 25 godina od ratnog zločina nad bošnjačkim civilima

Danas će u Stupnom Dolu kod Vareša biti obilježena 25. godišnjica od ubistva 32 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo petero djece. Selo su na današnji dan 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) spalili do temelja.

Jedinice HVO-a ušle su je u selo i napale vojnike Armije Republike BiH i civile. Nakon što je vojna akcija bila završena komandant Ivica Rajić je svojim ljudima naredio pretraživanje bošnjačkih kuća i dovođenje na jedno mjesto svih vojno sposobnih muškaraca kako bi ih zadržali. Počinjen je zločin.

Ni snage UNPROFOR-a, ni posmatrači Evropske unije tri dana nisu uspjeli ući u selo kako bi ispitali tačnost informacija o počinjenim ratnim zločinima.

Haški tribunal je 2006. godine osudio komandanta HVO-a Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina i kršenja Ženevskih konvencija u Stupnom Dolu. On je priznao krivicu za učestvovanje u napadu na Stupni Do, a nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne pušten je na slobodu.

Tokom suđenja Rajiću pred Tribunalom u Hagu moglo se čuti da je general hrvatske vojske Slobodan Praljak Rajiću naredio da “sredi situaciju u Varešu”, te da “ne pokaže milosti ni prema kome”.

Tokom suđenja je utvrđeno da su od 38 žrtava bošnjačke nacionalnosti u Stupnom Dolu samo šestero bili vojnici.

Za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Stupnom Dolu Kantonalni sud u Zenici je proglasio krivim Dominika Ilijaševića-Comu, te mu izrekao kaznu od 15 godina zatvora, a Miroslav Anić, zvani Firga, 2011. godine je pred Sudom BiH osuđen na 15 godina zatvora.

Ratni veterani na komemoraciji u Stupnom Dolu
Tridesetak ratnih veterana, bivših pripadnika Armije Republike BiH (ARBiH), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Vojske republike Srpske (VRS) Hrvatske vojske (HV), Vojske Jugoslavije (VJ) i Jugoslavenske narodne armije (JNA), prisustvovat će danas komemoraciji stradalim civilima u Stupnom Dolu.

Ratni veterani svojom priusutnošću na komemoraciji žele pokazati da su bivši borci društvena grupa koja posjeduje visok stepen kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira, upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na vlastitoj koži, saopćeno je iz nevladine organizacije Centar za nenasilnu akciju.

Bivši pripadnici HV-a, HVO-a, Armije RBiH, VRS-a, VJ i JNA, ovim putem, poslat će poziv mjerodavnim da i preostali odgovorni za počinjene zločine moraju biti procesuirani.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, s kancelarijama u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizira posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH, mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata te zvaničnim komemoracijama stradalim koje organiziraju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*