WASHINGTON, DC - MAY 09: National Security Adviser John Bolton speaks on a morning television show from the grounds of the White House, on May 9, 2018 in Washington, DC. Yesterday President Donald Trump announced that America was withdrawing from the Iran nuclear deal. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)

Moskva: Bolton sa Putinom o američkom napuštanju nuklearnog sporazuma

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John Bolton) danas bi u Moskvi trebalo da se sastane sa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, uoči Boltonovog dolaska, da će odluka predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa (Donald Trump) da napusti istorijski sporazum o nuklearnom neširenju iz vremena Hladnog rata očigledno biti predmet rasprave i da Moskva traži detaljno objašnjenje zašto je Vašington odlučio da okrene leđa sporazumu.

Američki predsjednik izjavio je u subotu da će se Vašington povući iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INT), jer ga je Rusija kršila.

Rusija negira Trampove optužbe, kazao je Peskov, naglašavajući da su ga upravo Sjedinjene Američke Države uporno poricale.

“Putin je mnogo puta izjavljivao da Sjedinjene Američke Države de facto poduzimaju mjere koje slabe sporazum”, izjavio je Peskov, misleći na napade bespilotnim letjelicama i protivraketne sisteme koji su u stanju da unište kratkometne i srednjometne rakete, prenosi Rojters (Reuters).

Kremlj je juče saopštio da će Rusija biti prinuđena da na neki način odgovori na ovaj američki potez, najvjerovatnije razvijanjem novih projektila.

Sporazum, koji su 1987. godine potpisali tadašnji predsjednik SAD-a Ronald Regan (Ronald Reagan) i sovjetski čelnik Mihail Gorbačov, poziva na eliminisanje kratkometnih i srednjometnih nuklearnih i konvencionalnih projektila obje zemlje. Strahuje se da bi njegovo napuštanje izazvalo novu grozničavu utrku u naoružanju.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*