5bcf1f8b-29a0-4b8e-9f44-25120a0a0a7e-fna-69902-700x402

Rukometna reprezentacija BiH u četvrtak u Minsku otvara kvalifikacije za EP

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u četvrtak u Minsku protiv selekcije Bjelorusije otvara kvalikacije za nastup na 14. evropskom prvenstvu, koje će 2020. godine zajedno organizirati Švedska, Norveška i Austrija.
Pored BiH i Bjelorusije, u okviru Pete kvalifikacione grupe još će igrati selekcije Finske te Češke koju bh. rukometaši u 27. oktobra dočekuju u tuzlanskom Mejdanu. Nakon ova dva susreta kvalifikacije se nastavljaju u aprilu naredne godine dvomečom s Finskom. Posljednja dva susreta kvalifikacija, u kojim BiH dočekuje Bjelorusiju i gostuje u Češkoj, igrat će se sredinom juna.

Na EP-u prvi put će učestvovati 24 reprezentacije. U kvalifikacijama učestvuju 32 reprezentacije podijeljene u osam grupa. Po dvije najbolje selekcije iz svake grupe te četiri najbolje trećeplasirane izborit će nastup na EP-u.

Direktno učešće na EP-u 2020. osigurali su domaćini Švedska, Austrija i Norveška te aktualni evropski prvak Španija. Ove četiri reprezentacije, koje propuštaju kvalifikacije, igrat će u novom takmičenju – EHF Eurokupu.

U Švedskoj utakmice EP-a će se igrati u Stochholmu, Malmeu i Gothenburgu, u Austriji u Beču i Grazu, a u Norveškoj u Trondheimu.

U odnosu na ranija evropska prvenstva na kojim je učestvovalo po 16 reprezentacija na predstojećem takmičenju će prvi put nestupiti osam ekipa više. Za  izabranike selektora Bilala Šuman to će biti dobra prilika da se prvi put u historiji plasiraju na završnu smotru najboljih ekipa Starog kontinenta.

– Znamo da je ovaj novi sistem takmičenja velika šansa za sve nas da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. U našoj grupi možda nisu atraktivne selekcije, ali to su jako dobre reprezentacije koje igraju jako dobar rukomet. Bjelorusi su fizički snažni, ali pokušat ćemo ih iznenaditi već u njihovoj dvorani. Bitno nam je da dobijemo sve domaće utakmice. Nastojat ćemo iskoristiti ovu priliku i prvi put se pojaviti na evropskom prvenstvu – izjavio je Feni selektor Šuman.

Susret Bjelorusija – BiH igra se u četvrtak od 18 sati.

Raspored utakmica kvalifikacija  u Petoj grupi:

24. oktobra:
Češka – Finska
25. oktobra:
Bjelorusija – Bosna i Hercegovina
27. oktobra:
Finska – Bjelorusija
Bosna i Hercegovina – Češka
10.-11. aprila 2019:
Finska – Bosna i Hercegovina
Češka – Bjelorusija
13. aprila 2019:
Bosna i Hercegovina – Finska
Bjelorusija – Češka
12.-13. juna 2019:
Finska – Češka
Bosna i Hercegovina – Bjelorusija
15.-16. juna:
Češka – Bosna i Hercegovina
Bjelorusija – Finska

 

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*