Eurozoni prijeti nova recesija

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde upozorila je danas da bi eurozona mogla ponovo pasti u recesiju, ukoliko ne budu preduzeti koraci da se to spriječi.

“Ne kažemo da se zona eura kreće ka recesiji, ali kažemo da postoji ozbiljan rizik da se to dogodi ako ništa ne bude učinjeno”, rekla je Lagarde na godišnjoj konferenciji MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, prenosi AFP.

MMF smatra da postoji šansa od 35 do 40 posto da će evropska monetarna unija pasti u novu recesiju, što nije beznačajan procenat, navodi Lagarde, dodajući da je recesiju moguće izbjeći ako zemlje koje bilježe budžetski suficit, kao i one sa deficitom, budu donosile prave odluke.

MMF je ranije ove nedjelje snizio prognozu privrednog rasta 18-člane eurozone na 0,8 posto u 2014. i na 1,3 posto u 2015. Međutim, uz rastuću pretnju od deflacije i pad industrijske prozivodnje, čak i u najvećoj evropskoj privredi – Njemačkoj, mogući su i lošiji privredni rezultati.

Direktorka MMF-a je napomenula da se samo “skroman dio” ekonomskog usporavanja eurozone može pripisati krizi u Ukrajini i sankcijama EU i SAD Moskvi.

Glavni ekonomista MMF-a Olivije Blanshar upozorio je da bi dugotrajna ekonomska slabost eurozone mogla da predstavlja veliki problem za svjetsku privredu.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*