Nastavljeni radovi na implementaciji energijske efikasnosti u UKC Tuzla

Nakon implementacije projekta energijske efikasnosti na objektu Gradina u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla pristupilo se pripremi projektne dokumentacije za isti projekat na Klinici za dječije bolesti. Projekat se finansira sredstvima Vlade Tuzlanskog kantona preko Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, a detaljan energijski pregled finansirao je UNDP.

Po sticanju uslova započeti su radovi na zamjeni 200 vanjskih otvora, vrata i prozora Klinike za dječije bolesti. S obzirom da se radi o ugradnji stolarije sa termo mostom i termoizolacionim staklom poboljšat će se termičke karakteristike i uslovi boravka pacijenata i osoblja. Prema predviđenom planu završetak radova se očekuje u toku naredna dva mjeseca.

Klinika za dječije bolesti, od početka godine, obnovila je kadar i uložila znatna sredstva u nabavku medicinske opreme. Nabavljena su 3 najsavremenija respiratora, te 7 inkubatora za Odjeljenje intenzivne terapije. Donacijom Vlade Japana obezbjeđen je jedan inkubator, topli sto i nekoliko infuzionih pumpi.

Klinika za dječije bolesti tokom 2018. godine dobila je i novi operacioni trakt u čije je opremanje Univerzitetski klinički centar Tuzla uložio oko 1 milion KM.

Udruženje “Srcem za djecu oboljelu od raka Federacije BiH” doniralo je opremu za Odjeljenje hematologije i onkologije, te obezbjedilo sredstva za adaptaciju ambulante za hematološke i onkološke pacijente.

Također, na ovoj klinici u toku ove godine završena je treća, od četriri faze, adaptacije specijalističko-konsultativnih ambulanti sa dnevnom bolnicom i Odjeljenjem za pulmologiju i kardiologiju, u sklopu projekta “Za ljepši osmjeh dječiji”, koji se radi u saradnji sa Fondacijom Junuzović i Radio Kameleonom, a čija je vrijednost oko 100 000 KM.

U narednom periodu planirano je da se obezbjede i sredstva za utopljavanje klinike što bi podrazumjevalo postavljanje nove fasade, kao i nastavak akcije “Za ljepši osmjeh dječiji” pri čemu bi se obezbjedila sredstva za adaptaciju preostalih bolničkih odjeljenja.

(UKC Tuzla)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*