“Poslovni forum Italija-BiH”: Italijanske firme u BiH zapošljavaju više od 10.000 ljudi

U Sarajevu se održava prvi “Poslovni forum Italija-BiH”, na kojem učestvuju predstavnici italijanskih firmi koje posluju u BiH, kao i lokalnih, koje imaju posebne veze sa Italijom.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić rekao je da će italijanskim privrednicima predstaviti koje su prednosti ulaganja u BiH, iako su ulaganja iz te zemlje već prisutna, pa je, kako je rekao, gotovo cijeli bankarski sektor dominantno u vlasništvu italijanskih banaka.

“Mi očekujemo da će se italijanski privredni partneri odlučiti se za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Novalić.

Dodao je da je Italija značajan privredni partner BiH, a posebna prednost je i blizina te zemlje sa kojom imamo dugu istoriju saradnje.

Prema riječima ambasadora Italije u BiH Nikole Minasija, ltalija je drugi trgovinski partner u BiH sa preko 1,5 miliona evra trgovinske razmjene i italijanske firme u BiH zapošljavaju više od 10.000 ljudi.

Kako je rekao, cilj foruma je razmjena mišljenja i iskustva preduzetnika, kako bi se moglo još više napredovati.

“Ovim biznis forumom želimo da omogucimo da italijanski preduzetnici koji posluju u BiH mogu razgovarati sa svijetom politike, bankarskim sektorom kako bismo mogli ići dalje u razvoj i reforme”, rekao je Minasi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*