5a2a8084-1a78-4c6b-b4fa-6fa00a0a0a7e-mirko-sarovic-2017-aa-700x402

Šarović: Odluka Kosova da poveća takse na proizvode iz BiH se ne može tolerisati

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je za Klix.ba da odluka Kosova o povećanju takse na 10 posto na sve uvezene proizvode iz BiH predstavlja presedan i da se ne može tolerisati.

Jučer je Vlada Kosova usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Mjera podrazumijeva taksu od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu sa porijeklom iz Srbije i BiH.

Šarović ističe da je odluka odluka Vlade Kosova u potpunosti suprotna osnovnim principima trgovine u okviru CEFTA-e i nema utemeljenja

“Iako nemamo sve detalje odluke Vlade u Prištini mi smo kao Ministarstvo dobili pisanu odluku. Zaista ocjenjujemo da se radi o odluci bez presedana kada je u pitanju regionalni CEFTA sporazum”, kazao je on i dodao da taksa od 10 posto na sve proizvode iz BiH direktno udara u temlje osnovnih princpa slobodne trgovine u okviru CEFTA strana.

“Kosovo samo sebe izoluje iz te zajednice. Mi ćemo tražiti hitnu reakciju CEFTA sekretarijata i drugih nadležnih tijela u okviru koja se bave pitanjima barijera u okviru CEFTA strane”, kazao je naš sagovornik.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je obavijestilo Evropsku komisiju, a Šarović za naš portal kaže da će biti preispitano prisustvo delegacije BiH na narednom CEFTA sastanku.

“Svakako da ćemo preispitiati učešće BiH na narednom ministarskom CEFTA sastanku u Prištini koji se treba održati za mjesec dana. Ovakva mjera za nas potpuno je neprihvatljiva i mislim da ovo nije prvi put da kosovske institucije istrčavaju i krše CEFTA-u”, dodao je Šarović.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj ovu je mjeru obrazložio kao zaštitnu za kosovsku privredu.

Šarović ističe da Kosovo ne obavještava kada preduzima ovakve mjere, iako bi trebale obaviti konsultacije sa drugom stranom.

“Oni to izbjegavaju. To je jedna vrsta neodgovornog ponašanja jedne strane u okviru zone slobodne trgovine. Oni su ovom mjerom ozbiljno uzdrmali osnovne principe i neophodna je hitna reakcija, ne samo kroz izjave, već i poduzimanjem mjera prema Kosovu. Ovakvo ponašanje se ne može tolerisati. Evropska unija kao autoritet ima u ovom trenutku najveće šanse da dozove Kosovare da se vrate u okvire CEFTA-a”, mišljenja je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*