Crnadak sa generalnim sekretarom OSCE-a: Razgovarali o izborima i situaciji u BiH i regionu

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, sastao se danas u Beču sa Tomasom Gremingerom, generalnim sekretarom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OESC), prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva vanjskih poslova navode da su glavne teme razgovora bile opšti izbori održani 7. oktobra 2018. godine u BiH te aktuelna situacija u BiH i regionu.

Tokom razgovora Crnadak je naglasio da će konačan izvještaj Izborne posmatračke misije (ODIHR) imati ogroman značaj za daljnji demokratski razvoj u BiH i za obezbjeđivanje poštenih izbora u narednom periodu kroz usvajanje novog Izbornog zakona BiH. Crnadak je podsjetio na preliminarnu izjavu ODIHR-a od 8. oktobra 2018. godine, u kojoj je ukazano na činjenicu da su u izbornom procesu uočeni pravni i sistemski nedostaci, pristrasno izvještavanje medija, kao i neprimjerene aktivnosti kojima se uticalo na birače, ističu iz ministarstva.

Na kraju razgovora, Crnadak je potvrdio da će delegacija Ministarstva vanjskih poslova BiH učestvovati na godišnjoj ministarskoj konferenciji OESC-a, koja će se održati 6. i 7. decembra 2018. godine u Milanu, u okviru predsjedavanja Italije OESC-om.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*