Islamska država preuzela odgovornost za napad u Melbourneu

Ekstremistička organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za današnji napad u Australiji za koji policija navodi da je povezan s terorizmom.

Islamska država je u saopštenju objavljenom preko njeng medijskog odeljenja Aamak navela da je napač “jedan od boraca Islamske države” i da je napad odgovor na pozive Islamske države za napade na zemlje koje su deo medjunarodne koalicije koja se bori protiv ekstremista u Siriji i Iraku.

Napadač koji je nožem ubio jednu i ranio dvije osobe u Melbournu porijeklom je iz Somalije i bio je poznat vlastima, izjavio je danas šef policije države Victorija, Graham Ashton.”Napad tretiramo kao terorizam”, rekao je Ashton i dodao da je napadač, koji je ranjen u obračunu sa policijom, umro u pritvoru.

Kako je naveo, napadač je automobil napunio plinskim bocama koje su se zapalile pošto je izašao iz vozila i prije nego što je počeo da napada prolaznike nožem.

Napadač je bio poznat policiji zbog porodičnih veza, kako je rečeno, a u Australiji je živio decenijama. Istraga je u toku, a policija je saopštila da zasad ništa ne ukazuje da je napadač imao saučesnike.

Prilikom intervencije policajcima su pritekli u pomoć prolaznici. Jedan od njih je pokušao napadača da obori kolicima iz supermarketa. Obračun je prekinuo jedan od policajaca kada je pucao na napadača.

Napad se dogodio pred kraj radnog vremena, u poslovnom kvartu drugog po veličini grada u Australiji.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*