VSTS: Sudska nagodba kao rješenje konflikta između stranaka

Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine pozvao je zainteresovane stranke čiji se predmeti vode u prvostepenim i drugostepenim sudovima da, u periodu održavanja Sedmica sudske nagodbe u sudovima od 12. do 23. novembra, svoj predmet riješe sudskom nagodbom.

“Stranke koje su zainteresovane i žele svoje predmete riješiti sudskom nagodbom mogu se samostalno, preko svog advokata ili u dogovoru sa suprotnom stranom, obratiti svom sudu ili postupajućem sudiji, te pisanim prijedlogom ili na drugi način predložiti zaključenje sudske nagodbe”, saopštili su iz VSTS-a.

Kako su rekli, postupajući sudija će, u skladu sa prijedlogom i voljom stranaka i odredbama Zakona o parničnom postupku, tokom cijelog postupka nastojati da spor riješi mirnim putem, osnosno nagodbom.

Iz VSTS-a su saopštili da je zaključenje sudske nagodbe najpogodniji način rješavanja predmeta koji se odnose na sporove nastale iz privrednih, ugovornih, radnih odnosa te imovinsko-pravnih sporova nastalih iz porodičnih odnosa kao i predmeti male vrijednosti, odnosno komunalni predmeti poput neplaćenih računa za komunalne usluge.

Dodali su da su u slučaju nagodbe, stranke pošteđene dugotrajnog vođenja sudskog postupka te se izbjegavaju brojni dodatni i troškovi redovnog sudskog postupka.

Stranke sudsku nagodbu mogu sklopiti pred sudovima svakog radnog dana, nezavisno o periodu održavanja Sedmica sudske nagodbe sudovima, saopštili su iz VSTS-a.

Sudska nagodba je sporazum stranaka pred sudom, koja je stvorena da riješi konflikt, a ne samo spor/predmet. Konflikt je dio spora, bez čijeg rješenja nema mira i predstavlja odnos između dvije ili više strana koje imaju nepomirljive stavove. Ključ rješenja je utvrditi interese stranaka i riješiti ga mirnim putem.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*