Šest fitness savjeta za ljude koji boluju od anemije

Velika je zabluda je da ne možete vježbati i rekreativno ili profesionalno trenirati neki sport ako bolujete od anemije. Evo nekoliko načina da bezbjedno uključite vježbanje u svoju svakodnevnicu iako patite od anemije.

Niska koncentracija kisika u vašem tijelu uzrokovana anemijom može učiniti vježbanje poprilično izazovnim poduhvatom, ali to je dovelo do pogrešnog uvjerenja da ne trebate fizičku vježbu ako ste malokrvni.

Još jedna predrasuda vezana za anemiju je da profesionalni sportisti ne mogu adekvatno trenirati ako imaju anemiju. Nedavna istraživanja su, međutim, utvrdila da mnogi sportisti imaju anemiju zbog deficita željeza u njihovoj ishrani, prenosi Health24.

Naime, stručnjaci objašnjavaju da nedostatak željeza može biti rizik za profesionalne sportiste. Ovo se naročito odnosi na one koji učestvuju u takmičenjima koja zahtijevaju izdržljivost kao što su različiti maratoni.

“Klasičan primjer su maratonci, koji često pate od stanja koje su naziva ‘hemoliza nogu’, što predstavlja uništavanje crvenih krvnih zrnaca u nogama zbog konstantnog napora”, rekao je dr. Jerry Spivak.

Sportisti također mogu izgubiti željezo kroz znojenje ili zbog sitnog krvarenja u digestivnom traktu. Također, žene mogu biti sklonije anemiji zbog menstruacije.

No, jedna od prednosti aerobnih vježbi kod ljudi s anemijom je to što se ovim režimom vježbi može povećati koncentracija kisika u organizmu. Vježbanje s anemijom ne mora biti uvijek teško, pogotovo ako možete pronaći aktivnosti koje ne iscrpljuju svu vašu energiju.

U nastavku vam donosimo šest savjeta o bezbjednom vježbanju ako ste anemični ili ako imate nedostatak željeza.

Najbolje poznajete svoje tijelo

Trebate prepoznati svoje otkucaje srca tokom odmora i vježbanja. Brzi, rastući otkucaji srca mogu biti znak da se vaš kardiovaskularni sistem zamorio i da se trebate što prije odmoriti. Ako anemični sportista počine doživljavati bolove u grudima, teškoće pri disanju ili abnormalni srčani puls, treba se konsultirati sa svojim ljekarom prije nastavka vježbanja.

Počnite polako

Ne bi trebalo da žurite na trčanje ili treninge visokog itenziteta. Počnite polako uključivanjem laganih šetnji i joge u režim vježbanja koji će biti u skladu s vašim sposobnostima.

Porazgovarajte s ljekarom

Nije preporučljivo započeti režim vježbanja bez ljekarskog saveta ako imate uopćeno narušeno zdravstveno stanje. Razgovarajte o vašoj strategiji treninga sa svojim doktorom i pridržavajte se plana koji vam je propisan. Trebali biste se konsultirati sa svojim ljekarom ako je vaš nivo umora neuobičajen ili ako imate bilo kakve neželjene simptome.

Napravite raspored vježbanja

Trebali biste vježbati u vrijeme tokom dana kada imate najviše energije. Međutim, to će se razlikovati od osobe do osobe, ali i od dana do dana. Vježbanjem kada imate najviše energije podići će nivo kisika u vašem tijelu i nećete se brzo umarati.

Važnost odmora

Kada ste anemični možete razviti laktacidozu, stanje u kojem mliječna kiselina brže dospijeva u krvovotok i koja se teško može ukloniti. Mliječna kiselina u krvi dovodi do mnogih problema vezanih za funkcioniranje mišića. Rasporedite svoje treninge kako biste se mogli optimalno i odmarati čime ćete se osloboditi stvaranja mliječne kiseline.

Pravilna ishrana

Prilagođavanje vaše ishrane može imati koristi od režima vježbanja ako imate anemiju karakteriziranu nedostatkom željeza. U vašu ishranu uključite dobre izvore željeza i vitamina B12, kao što su špinat, jaja, školjke, govedina i leća. Vitamin C će pomoći u apsorpciji željeza.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*