Sarajevo, BiH. 12. novembar 2018: Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini Gauillaume Rousson (D) i otpravnik poslova ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Sedat (C), učestvovali su u završnom dijelu međunarodnog seminara ”Izgradnja mira, 1918.-2018.” i razgovarali sa studentima o stečenim iskustvima ( Anadolu Agency - Denis Zuberi )

Diplomate Francuske i Njemačke danas u Sarajevu sa studentima razgovarali o izgradnji mira

Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini Gauillaume Rousson i otpravnik poslova ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Sedat, učestvovali su u završnom dijelu međunarodnog seminara ”Izgradnja mira, 1918.-2018.” i razgovarali sa studentima o stečenim iskustvima, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodni seminar ”Izgradnja mira, 1918.-2018.“ s mladima iz Bosne i Hercegovine, Njemačke i Francuske organiziran je u Sarajevu od 7. do 12. novembra, a povodom obilježavanja 100. godišnjice okončanja Prvog svjetskog rata.

Dvadeset studenata iz Bosne i Hercegovine, Njemačke i Francuske na ovom seminaru imalo je priliku proučavati lekcije iz Prvog svjetskog rata radi bolje izgradnje mira u Europi i svijetu, i to kroz razmjenu mišljenja, razgovore s historičarima i predstavnicima civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

Organizatori projekta su Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (Youth Initiative for Human Rights Bosnia and Herzegovina) i Forum ZFD Bosnia and Herzegovina, u saradnji s ambasadama Njemačke i Francuske u Bosni i Hercegovini i uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Njemačke i Francuske misije za obilježavanje stogodišnjice okončanja Prvog svjetskog rata.

Ambasador Francuske u BiH Rousson sretan je zbog ovog programa. Kazao je kako je imao priliku pročitati pojedine radove učenika i da misli da su studenti uradili veoma dobar posao. Najavio je nastavak podrške sličnim projektima.

Sedat je kazao kako se ovih dana prisjećaju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata i tim povodom je njemačka ambasada, zajedno s ambasadom Francuske, organizirala seminar na kojem su se sastali mladi ljudi i razrađivali temu završetka Prvog svjetskog rata.

”Mi želimo u svakom slučaju usmjeriti naš pogled u budućnost. Međutim, u spomen na užas ovog rata koji je iza nas i značaj za mir, želimo zajedno da saznamo šta je to što su mladi naučili nakon što su obrađivali ovu temu”, kazao je Sedat.

Dodao je kako žele saznati šta su mladi izvukli kao pouku iz onoga o čemu su razgovarali.

”Ono što je nama jako važno jeste da ovim seminarom jasno ukažemo na zajedničko europsko sjećanje na Prvi svjetski rat, odnosno prošlost i interkulturalnu razmjenu među mladima naše tri zemlje“, pojasnio je Sedat.

Amin Sejfić, ispred studenata, izjavio je kako su imali priliku da zajedno sa studentima iz Francuske i Njemačke nauče mnogo toga o perspektivama za izgradnju mira u postratnim društvima.

Imali su priliku od državnih zvaničnika i predstavnika nevladinih organzacija čuti kako je tekao proces izgradnje mira u njihovim državama.

“Projekt je bio jako stimultivan, intelektualno i u svakom drugom smislu. Ponuđene su nam drugačije perspektive, drugačija viđenja. Jako korisno iskustvo i mislim da je našem društvu potrebno mnogo ovakvih projekata koji će istaći važnost izgradnje mira”, smatra Sejfić.

Kazao je kako su za vrijeme trajanja seminara imali intenzivne radionice i da su teme bile o Prvom svjetskom ratu, ali i ratu u Bosni i Hercegovini. Učesnicima iz Francuske i Njemačke bilo je zanimljivo čuti o ratu u BiH i izgradnji mira nakon njega.

Dodao je kako je projekt uključivao izradu internet stranice na kojem će biti predstavljen rad studenata putem multimedijalnih alata.

“Imat ćemo priliku prezentirati našu stranicu, naše video intervuje koje smo uradili skupa. Ovo će služiti kako jedan generalni output ovog projekta na koji ćemo se svi poslije moći vratiti“, dodao je Sejfić, koji je dodao kako je planiran i prijem za studente u organizaciji Ambasade Njemačke.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*