Zmajevi u “plavo-žutom” Beču protiv Austrije igraju za plasman u play off Lige nacija

Navijači Bosne i Hercegovine već su obojili Beč u plavo-žute boje i sve je spremno za nogometni spektakl u kojem će Zmajevi na još jednom gostovanju osjećati domaćinsku atmosferu. Jer, očekuje se da će na stadionu Ernst Happel, čiji je kapacitet 50.865 sjedećih mjesta, biti više od 40.000 gledatelja, a Zmajeve bi trebalo bodriti oko 15.000 bh. navijača.

Reprezentacija BiH u ovom meču 4. kola B Lige nacija treba bod kako bi osigurala prvo mjesto u grupi 3, a prvi možemo biti i uz poraz od jednog gola razlike uz to da postignemo makar jedan gol, jer kod timova koji skupe jednak broj bodova prvo se gleda međusobni omjer pa onda učinak u cijeloj grupi.

Pobjeda Austrije s više od jednog gola razlike značila bi da će Austrija biti prva ukoliko slavi i protiv Sjeverne Irske u posljednjem kolu. Ukoliko Austrija slavi rezultatom 1:0 protiv Zmajeva te onda pobijedi i Sjevernu Irsku, onda bi se na kraju gledala ukupna gol-razlika u svim mečevima. A trenutna gol-razlika Zmajeva iznosi 5:1, dok gol-razlika Austrije iznosi 1:1.

Selektor nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki minimalno je promijenio spisak igrača koji će igrati susrete protiv Austrije i Španije, reprezentacije protiv koje igramo prijateljski meč u nedjelju, u odnosu na one koji su ranije dobijali pozive, a kako je rekao, razlog tome je što su svi igrači standardni u svojim klubovima.

O tome koliko su Zmajevi standardni u svojim klubovima nećemo ovdje pričati mnogo, činjenica je da se oni u reprezentaciji odlično poznaju pošto je Prosinečki u posljednjih osam mečeva na klupi uglavnom računao na iste igrače. Sigurno je da nas može radovati forma Miralema Pjanića te da igrači poput Edina Džeke, Edina Višće, Tonija Šunjića i Muhameda Bešića čine neizostavne dijelove svojih timova.

Sa spiska koji je Prosinečki objavio za mečeve protiv Austrije i Španije, otpali su Asmir Begović i Goran Zakarić, a kao zamjena pozvan je golman Maribora Kenan Pirić. Svi ostali igrači sa spiska odradili su sinoćnji trening u Beču.

Prosinečki trenutno ima niz od osam mečeva bez poraza te je na tragu Safeta Sušića i njegovog rekorda od devet uzastopnih mečeva bez poraza na klupi reprezentacije. Također, Prosinečki večeras ima šansu postati prvim selektorom koji je na klupi BiH upisao sve pobjede u takmičarskim mečevima unutar jedne kalendarske godine.

Selektor austrijske nogometne reprezentacije Franco Foda bio je primoran da mijenja spisak od 23 igrača na koje je želio računati u posljednje dvije utakmice Lige nacija protiv Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske. Sa spiska su otpali Florian Grillitsch, Marcel Sabitzer i Guido Burgstaller.

Najveći problem su izostanci Grillitscha i Sabitzera. Radi se o igračima koji su članovi prve postave i u austrijskoj reprezentaciji, kao i u timovima za koje igraju, Grillitsch je zadnji vezni Hoffenheima, dok je Sabitzer ofanzivac RB Leipziga. Vrijednost ove dvojice igrača na Transfermartku iznosi 20, odnosno 25 miliona eura što mnogo govori o njihovim kvalitetama. Primjera radi, nakon Miralema Pjanića (70 miliona eura) i Edina Džeke (25 miliona eura), najskuplji igrač reprezentacije BiH je Edin Višća koji se procjenjuje na 10 miliona eura.

Burgstaller, treći igrač koji je otpao sa spiska, također važi za vrlo važnog igrača Austrije, a to dokazuje i činjenica koja kaže da je nastupio u svih posljednjih 12 mečeva reprezentacije. Riječ je o napadaču koji je skupio 17 nastupa za Schalke ove sezone.

Umjesto navedena tri igrača Foda je pozvao Thomasa Goigingera iz LASK-a, Marca Janku iz Lugana i Stefana Hierländera iz Sturma. Male su šanse da bilo ko od njih dobije šansu u meču protiv BiH.

BiH je trenutno prva u grupi s devet bodova, a onda slijedi Austrija s tri boda i Sjeverna Irska koja je bez bodova. Nakon ovog meča, ostao je još samo jedan meč u ovoj grupi, a to je gostovanje Austrije kod Sjeverne Irske u nedjelju.

Pobjednik ove grupe igrat će play off B Lige nacija ukoliko ne izbori plasman na Euro kroz standardne kvalifikacije. U play offu će igrati još tri reprezentacije iz B Lige nacija, a pobjednik play offa u kojem se igra polufinale i finale, izborit će plasman na Euro. Također, pobjednik svage grupe u B Ligi nacija, neovisno o učinku u kvalifikacijama za Euro, izborit će učešće u A Ligi nacija 2020/21. godine te će tako imati šansu igrati protiv Francuske, Belgije, Portugala, Španije…

Jedina reprezentacija iz B Lige nacija koja je do sada osigurala plasman u A Ligu nacija je Ukrajina koja je u grupi 1 ovjerila prvo mjesto ispred Češke i Slovačke.

Utakmica između Austrije i Bosne i Hercegovine igra se večeras na stadionu Ernst Happel u Beču s početkom od 20:45 sati, a možete je pratiti putem kanala Nova BH i putem tekstualnog prijenosa na portalu Klix.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*