U GIKIL-u istražne radnje pod nadzorom Tužilaštva TK

Pod nadzorom Tužilaštva TK danas se obavlja uviđaj u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac . Na terenu su dva tužioca  koji vrše nadzor nad istražnim radnjama. Na terenu su i istražitelji Sektora Krim policije MUP-a TK, koji su dio ranije formiranog tima koji radi na predmetima zagađenja okoliša . Na terenu su i stručna lica, odnosno Agencija koja radi po nalogu Kantonalnog Tužilaštva na ovom predmetu, istakao je u obraćanju medijima Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK

„Tokom  uviđaja se utvrđuje da li i dalje dolazi do nekontolisanog ispuštanja štetnih i opasnih materija i supstanci  u okolinu Lukavca, odnosno u rijeku Spreču, te da li dolazi do zagađenja okoliša i da li to dovodi do ugrožavanja života i zdravlja ljudi, životinja, ali i do ugrožavanja samog eko sistema na širem području Lukavca, rijeke Spreče i širem području sliva rijeke Spreče i sliva rijeke Save.

Na terenu su i inspektori Federalne Uprave za inspekcijske poslove koji utvrđuju da li i u kojoj mjeri  se provode određene odluke i mjere koje su oni već ranije naložili GIKIL-u a u vezi sa zaštitom okoliša“, istakao je Arnautović.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*