uplatnice

Preduzeća na naplatu potraživanja u prosjeku čekaju 71 dan

Prateći petogodišnje razdoblje analitičari Federalnog zavoda za programiranje razvoja u najnovijem izvještaju ističu kako je opća likvidnost u prošloj godini nešto poboljšana, ali je ukupan koeficijent likvidnosti u većini sektora i dalje izuzetno nizak, piše Večernji list BiH.

Napominju kako je i dalje broj dana naplate potraživanja jako visok i taj prosjek na nivou Federacije BiH iznosi nevjerovatan 71 dan. Najduže dana na naplatu potraživanja čekaju preduzeća koja se bave bilo kakvom uslužnom djelatnošću, a kako bi naplatili svoju zaradu peduzeća koja se bave komunalijama ili vodoopskrbom čekaju u prosjeku 147 dana.

“Sistematska nelikvidnost negativno se odražava na investicije bez kojih ne može doći do značajnijeg ekonomskog rasta, kreiranja novih radnih mjesta, povećanja konkurentnosti domaćih tvrtki te povećanja izvoza. Tome negativno doprinose visoka porezna i administrativna opterećenja privrede, rastući javni dug, visoke kamatne stope i ograničen pristup finansiranju”, konstatiraju u svom izvještaju analitičari Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Kako sve ne bi ostalo samo na konstataciji zatečenih problema, koje privredu u cijeloj BiH opterećuju godinama, iz ove institucije ponudili su niz konkretnih rješenja s ciljem povećanja opće stope likvidnosti preduzeća i rasta privrede. Oni traže da se olakša pozicija privrede smanjenjem fiskalnih i parafiskalnih nameta s ciljem jačanja konkurentske pozicije domaćega privrede, vodeći računa da ne dođe do poremećaja u javnoj potrošnji. Traže da se pojednostavi procedura i način plaćanja poreznih obveza, da se smanji broj naloga za plaćanje, s ciljem smanjenja troškova poslodavaca.

Vlasti u Federaciji BiH morat će donijeti takve zakonske mehanizme koji bi pojednostavili proceduru, smanjili troškove, broj koraka i broj dana za osnivanje privrednog subjekta, kao i smanjenje troškova i rokova za dobivanje urbanističkih, građevinskih, energetskih i drugih dozvola, s ciljem stimuliranja investicija.
Analitičari Federalnog zavoda za programiranje razvoja ističu kako je potrebno “uspostaviti i zakonski urediti multilateralne kompenzacije i cesije, kao način međusobnog izmirivanja potraživanja.

Trebalo bi, po njihovu mišljenju, unutar programa Razvojne banke Federacije BiH osigurati kredite za likvidnost s rokom otplate između tri i pet godina za zdrava preduzeća s problemom nelikvidnosti, tako da se pretvaranjem kratkoročnih obveza u dugoročne relaksira novčani tok preduzeća.

Potrebno je razvijati alternativne izvore finansiranja i sistema osiguranja potrebnih kolaterala za pristup kreditima preduzećima različitog stepena razvoja (garantni fondovi, biznis anđeli, fondovi rizičnog kapitala i sl.).

(indikator/rtv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*