CIK BiH ponovo bez odluke o načinu popunjavanje Doma naroda FBiH

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine ni danas nije donijela odluku o načinu popunjavanja Doma naroda Federacije BiH, a čini se da će teško biti postići saglasnost da li pri popuni koristiti popis iz 1991. ili onaj iz 2013. godine.
Kako izvještač BHRT-a javlja, predsjednik CIK-a Branko Petrić je rekao nakon sjednice kako je CIK zatražio od Zavoda za statistiku Federacije BiH da dostavi podatke popisa sa područja kantona, dok bi službe CIK-a trebalo da izbace tabele iz 2013. godine.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić smatra kako odluku o popunjavanju treba donijeti brzo ili u protivnom problem prebaciti Parlamentu BiH, što bi, kako je rekla, bila katastrofa.

Ranije su članovi CIK-a Suad Arnautović i Ahmed Šantić istakli da pri popunjvanju Doma naroda FBiH treba primijeniti popis iz 1991. godine, te podsjetili da odredba Ustava propisuje proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih prema popisu iz 1991. godine, dok Aneks 7 Dejtonskog sporazuma ne bude u potpunosti proveden.

Dodjela mandata
CIK BiH danas je u Sarajevu dodijelio mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mladenu Popoviću iz SNSD-a umjesto Zorana Stevanovića.

Popoviću je mandat kao sljedećem kvalificiranom na listi SNSD-a dodijeljen jer je Stevanović, koji je gradonačelnik Zvornika, obavijestio CIK da ostaje na ovoj funkciji, iako je na prošlim općim izborima izabran u Narodnu skupštinu.

CIK je prihvatio ostavku Ljubiše Krunića na mjesto odbornika u Skupštini grada Trebinje.

Krunić je izabran u Narodnu skupštinu Republike Srpske, a u Skupštini grada Trebinje zamijenit će ga Slavko Kašiković, koji je sljedeći kvalificirani sa liste PDP-a.

Zbog osvajanja mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske ostala su i dva upražnjena mandata u SO Modriča – Gordanu Vidović u SO će zamijeniti Igor Vidović iz Seljačke stranke, a umjesto Mare Milošević u SO Modriča CIK je imenovao Bora Jelića iz SNSD-a.

Načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić obavijestio je da odbija osvojeni mandat u Skupštini Kantona Sarajevo i da ostaje na sadašnjoj funkciji.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*