timthumb

SAD: Sankcije za 17 Saudijaca povezanih s ubistvom Khashoggija

Američka administracija je donijela odluku o sankcioniranju 17 Saudijaca povezanih s ubistvom novinara Jamala Khashoggija.

U saopćenju Ministarstva finansija se navodi da se među Saudijcima koji će biti sankcionisani nalazi i Saud al-Qahtani, bivši glavni savjetnik saudijskog princa prestolonasljednika Mohammada Bin Salmana i saudijski konzul u Istanbulu Mohammed al-Otaibi.

Navodi se da su saudijski državljani sankcionisani u okviru “Zakona Magnitsky”, prema kojem se nameću sankcije onima koji krše ljudska prava u Rusiji i drugim zemljama.

Osim al-Qahtanija i al-Otaibija, na listi sankcionisanih Saudijaca našli su se i Maher Mutreb, Salah Tubaigy, Meshal Albostani, Naif Alarifi, Mohammed Alzahrani, Mansour Abahussain, Khalid Alotaibi, Abdulaziz Alhawsawi, Waleed Alsehri, Thaar Alharbi, Fahad Albalawi, Badr Alotaibi, Mustafa Almadani, Saif Alqahtani i Turki Alsehri.

Prema odluci o sankcijama, ovim osobama se zamrzava sva imovina u SAD-u te zabranjuje uspostava trgovinskih odnosa sa državljanima SAD-a.

Odluka o američkim sankcijama je uslijedila 45 dana nakon ubistva Khashoggija.

Glavni državni tužilac Saudijske Arabije danas je u Rijadu saopćio da će zatražiti izricanje smrtnih kazni za sve za koje se utvrdi da su učestvovali ili naredili ubistvo Khashoggija.

Kolumnista lista The Washiington Post ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

(federalna.ba/AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*