Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla čestita Medjunarodni dan tolerancije

Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla u ime članica, želi da čestita građanima i građankama Bosne i Hercegovine 16.11.2018.g. – Međunarodni Dan tolerancije. Tekst saopštenja Koalicije u nastavku prenosimo u cijelosti.

Želimo da istaknemo neophodnost življenja tolerancije u svakodnevnom životu u odnosu sa drugim ljudima, u odnosu sa prirodom i sveukupnim bogatstvom koji nas okružuje i čini život ugodnim i autentičnim.

Mnogo je riječi koje opisuju i definišu toleranciju. Opšteprihvaćenu definiciju, razumijevanje šta ona u našem svakodnevnom životu bi trebala da predstavlja jasno je navedena u članu 1. Deklaracije o principima tolerancije potpisanoj od strance članica UNESCO-a 16.11.1995.g. u kome piše:

“Tolerancija je poštovanje, prihvatanje i uvažavanje velike raznovrsnosti kultura u svijetu, oblika izražavanja i oblika humanosti. Podstaknuta je znanjem, otvorenošću, komunikacijom i slobodom mišljenja, savjesti i uvjerenja. Tolerancija je ravnoteža u razlici. Ona nije samo moralna obaveza, već i politički, odnosno pravni zahtjev. Tolerancija je vrijednost koja čini mir mogućim, i doprinosi zamjenjivanju kulture rata kulturom mira.”

Tek onda kada svaki član i članica našeg društva odluči da njeguje zajedništvo, prihvatanje i uvažavanje kao temeljnih odrednica tolerancije, možemo govoriti prosperitetnom društvu. Mi kao članice Koalicije čvrstvo vjerujemo i radimo u pravcu izgradnje ovih vrijednosti.

Pozivamo i Vas da budete dio naših nastojanja!

“Tolerancija je čin čovječanstva, koji moramo njegovati i unositi u naš svakodnevni život, iznova se radovati različitosti koja nas čini snažnijim i vrijednostima koje nas spajaju.”

— UNESCO Director-General Audrey Azoulay –

(tuzlarije.net)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*