Učenici OŠ “Simin Han” edukovani o bezbijednom učešću biciklista u saobraćaju

Biciklistički klub „Zmaj od Bosne“, u saradnji sa Gradom Tuzla, održao je radionicu o bezbijednosti i učešću biciklista u saobraćaju za učenike OŠ Simin Han. Cilj ovog projekta je da se učenici educiraju o neophodnim zaštitnim mjerama kako bi mogli bezbjedno uživati u biciklističkim vožnjama i spriječiti potencijalne nezgode u saobraćaju, kazao je Hajrudin Trle, trener u BK Zmaj od Bosne.

Na radionicama učenici su mogli naučiti o sigurnosnim provjerama bicikala, te o ispravnoj odjeći i opremi za vožnju biciklom. Također su upoznati sa pravilima ponašanja biciklista u saobraćaju, što je od najvećeg značaja upravo u rubnim mjesnim zajednicama gdje ne postoje pješačke ili biciklističke staze, odnosno trotoari, te su djeca primorana bicikl voziti po kolovoznoj traci, što ih dovodi direktno u kontakt sa automobilskim saobraćajem i time u potencijalnu opasnost.

Osim radionice u OŠ “Simin Han”, niz radionica planirano je i za učenike u osnovnim školama, Požarnica, Gornja Tuzla, Kiseljak, Husino i Brčanska Malta, te je u planu da osim osnovnih škola, radionicama budu obuhvaćene i srednje kole kao i fakulteti, kazao je Hajrudin Trle.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*