Mikić: Izlaznosti na razini BiH iznosi 50,10 posto

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić kazao je večeras na pres-konferenciji da je najveći broj biračkih mjesta zatvoren u 19 sati, a oko 200 biračkih mjesta je produžilo s radom onoliko koliko su kasnili jutros na otvaranju.

Što se tiče rezultata izlaznosti, na razini BiH procenat iznosi 50,10 posto.

– Dakle, od 3.227.543 upisana birača na biračkom popisu, glasovalo je 1.616.960 ili 50,10 posto. U tri velika grada Tuzli, Livnu i Zvorniku nisu obrađeni rezultati, to jest, nismo dobili podatke o broju birača koji su izlazili danas na birališta – kazao je Mikić.

Tako da, dodao je on, ovaj broj, pa još kad se uzme i broj onih koji su glasali putem pošte, zatim oni koji su glasali nepotvrđenim glasačkim listićima, mobilnim timovima, koji su glasali u odsustvu, taj broj birača se kreće oko 300 tisuća.

– Pa pretpostavimo da ih je pola izašlo kao što je ovaj procenat na razini BiH, to će znatno povećati ovaj procenat izlaznosti koji sam predočio od 50,10 posto – kazao je Mikić.
U Federaciji BiH od 2.018.038 birača glasalo je 974.099 ili 48,27 posto.

– Tu ne računamo Tuzlu i Livno za koje nemamo podatke, nisu uključeni u ove brojke – kazao je Mikić.

U RS-u od 1.209.505 upisanih birača, glasalo je 642.861 ili 53,15 posto. Također, ovdje nije uključen Zvornik.

– Brčko Distrikt, opcija za Federaciju BiH temeljem entitetskog državljanstva, glasalo je 46,38 posto, a za entitet RS glasalo je 58,68 posto ili u procentu srednja vrijednost 52 posto u ukupnom zbroju – kazao je Mikić.

Po njegovim riječima, rezultati koje je predočio za ovogodišnje izbore bit će veći nakon što dobiju podatke za općine Tuzla, Zvornik i Livno, i poštu, nepotvrđene i mobilne timove.

– U BiH prije četiri godine na izbore je izašlo 56,28 posto birača. U Federaciji BiH je taj procenat bio 56,42 posto, u RS-u 55,64 posto i Brčko Distriktu 64,90 posto – kazao je Mikić.

Naveo je da je samo na pet biračkih mjesta u dvije države organizirano glasanje u DKP-ima, Beču, Berlinu, Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu.

– Izlaznost je bila: Beč 66,66 posto, Berlin 95,65 posto, Minhen 74,28 posto, Štutgart 53,62 posto i Frankfurt 31,81 posto – kazao je Mikić.

Mikić je kazao da tokom izbora nije bilo značajnijih propusta i problema.

– Tamo gdje su bili oni su riješeni, kako od strane nadležnih općinskih i gradskih izbornih povjerenstava kad je u pitanju kašnjenje u otvaranju biračkih mjesta. Tamo gdje je došlo do narušavanja javnog reda i mira, djelatnici ministarstava unutrašnjih poslova su tu u sklopu svojih zakonskih ovlaštenja i u skladu sa zakonskim propisima doveli u red.

Sve ostalo što je bilo prijavljivano, evidentirano i od strane nas naglašeno je dovedeno u red – kazao je Mikić.
Dodao je da će najvjerovatinije u 24.00 sata dobiti potpuno izvješće o današnjoj izlaznosti.

– Očekujem da će ona biti veća nego što je bila na prošlim izborima prije četiri godine. Preliminarne rezultate za izbor članova Predsjedništva BiH objavit ćemo u 24.00 sata – najavio je Mikić.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*