(VIDEO) Karadžin: Međunarodni dan tolerancije je dan kada se podsjeća na poštivanje i prihvatanje različitosti u svim segmentima života

Deklaracija o principima tolerancije usvojena je i potpisana od strane država članica Uneska 16. Novembra 1995. godine. Koalicije za borbu protiv mržnje iz Zvornika, Bijeljine, Gradačca, Tuzle i Teočaka, uz  podršku OSCE-a u BiH obilježavaju 16. Novembar „festivalom tolerancije“  u Teočaku, kazala je Dragica Karadžin, iz ureda OSCE-a u Tuzli.

Međunarodni dan tolerancije je dan kada se podsjeća na to da je potrebno uvažavati tuđe mišljenje, osjećanja i uvjerenja. Posebna pažnja u okruženju treba biti usmjerena na poštivanje i prihvatanje različitosti u svim segmentima života kao i u iznošenju mišljenja u kojem ne vrijeđamo drugog i drugačijeg.

Članovi Koalicija za borbu protiv mržnje iz Tuzle i Brčkog dali su svoj doprinos obilježavanju 16. novembra – Međunarodnog dana tolerancije akcijom čišćenja saobraćajnih znakova na kojima su bili precrtani ćirilični natpisi. Motiv učesnika akcije je bila želja za izgradnjom, ljepšeg, otvorenijeg i tolerantnijeg društva. U Bosni i Hercegovini imamo dva ravnopravna pisma i žellja je to bogatstvo sačuvati.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*