Hrvatska: Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U  Hrvatskoj se danas u  spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. godišnjica stradanja toga grada.

Brojni branioci , građani, delegacije  danas će se pridružiti  kolonama  onih koji će u Vukovaru odati počast ubijenima i nestalima u odbrani Vukovara 1991. godine. U Koloni sjećanja svi će oni proći 5,5 kilometara dugi put od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja na kojem će državna i druge delegacije položiti vijence i zapaliti svijeće.

U spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu Hrvatski sabor je 1999. proglasio 18. novembar Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Danas, na 27.godišnjicu sloma odbrane Vukovara, nakon okupljanja pred vukovarskom bolnicom i prigodnog komemorativnog programa (10 sati), učesnici obilježavanja, predvođeni hrvatskim branocima i članovima porodica i ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branilaca Vukovara, krenut će u Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju hrvatskih branilaca iz Domovinskog rata gdje će najviše državne i ostale brojne delegacije polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima u odbrani Vukovara (12,30 sati). Misu zadušnicu na groblju će u 13 sati predvoditi željezanski biskup, mons. Egidije Ivan Živković.

U večernjim satima (17 sati) niz Dunav će biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona, “Svjetlosna rijeka sjećanja” u spomen na ubijene u nestale branioced Vukovara.

Bitka za Vukovar

Bitka za Vukovar u kojoj su, prema podacima vukovarske bolnice, ubijena ili poginula 1624 hrvatska branioca i civila, od kojih 905 do sloma grada, a ranjeno je 1219 branilaca i civila, počela je 25. augusta 1991. kada su bivša JNA i srpske paravojne jedinice krenule u opći tenkovsko-pješadijski napad na Vukovar.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dobrovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske.

Nakon tromjesečne vojne opsade odbrana grada slomljena je 18. novembra 1991. godine.

U srpske koncentracione logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branilaca i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*