BERLIN, GERMANY - NOVEMBER 18: German Chancellor Angela Merkel (L), German President Frank-Walter Steinmeier (3rd L), French President Emmanuel Macron (2nd L) arrive for a wreath laying ceremony at the Neue Wache Memorial to mark “Day of National Mourning” for victims of war and tyranny in Berlin, Germany on November 18, 2018. ( Anadolu Agency - Abdülhamid Hoşbaş )

Macron u Berlinu: Europi treba više nezavisnosti

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da Europa treba biti više nezavisna kako bi u budućnosti bila ambicioznija na globalnom planu, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru službene posjete, Macron je u berlinskom Bundestagu prisustvovao komemoraciji žrtvama Prvog svjetskog rata.

U obraćanju prisutnima, Macron je istakao da Europa, a posebno Francuska i Njemačka, imaju misiju da ne dozvole svijetu da krene u novi sunovrat.

“Europa treba biti snažnija i nezavisnija”, kazao je Macron i dodao kako Europa mora preuzeti više odgovornosti za vlastitu sigurnost i odbranu.

On je pozvao Njemačku da uloži dodatne napore u odbrani Europe koja se suočava s novim valom nacionalizma.

Ističući kako borba protiv klimatskim promjena, trgovinskih ratova i drugih izazova zahtijeva zajednički rad, Macron je kazao da su sve europske zemlje to dužne učiniti.

Macron je dalje kazao kako je Njemačka savladala nacionalizam i krvožedne đavole te izrazio ponos što je i Francuska doprinijela toj borbi u prošlosti.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*